Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, OUG 10/2016, privind achiziţia sculpturii "Cuminţenia Pământului", adăugând un amendament care permite în continuare donatorilor să îşi recupereze banii, aşa cum prevedea şi ordonanţa pe care au respins-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Respingerea OUG nu schimbă situaţia actuală privind donaţiile, având în vedere că textul ei prevedea că banii sunt înapoiaţi în cazul în care statul eşuează achiziţionarea operei. Astfel, respingerea OUG cu totul ar fi echivalat cu imposibilitatea ca donatorii să poată cere înapoi banii daţi în campanie, astfel încât deputaţii au adăugat la Legea de respingere un amendament care prevede că "efectele juridice" ale ordonanţei din perioada de aplicare continuă, inclusiv recuperea banilor.

Respingerea OUG este astfel un gest mai mult simbolic, neaducând niciun fel de modificare în plan juridic.

Legea a fost adoptată de Senat, iar acum va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, la votul final.

Purtătorul de cuvânt al fostului Executiv, Liviu Iolu, a declarat, la finalul anului 2016, că sumele donate pentru achiziţionarea operei de artă "Cuminţenia Pământului", inclusiv cele prin SMS, vor putea fi restituite integral donatorilor până la data de 31 decembrie 2017, Guvernul stabilind mecanismul de restituire a donaţiilor.

La campania publică pentru achiziţionarea operei sculptorului Constantin Brâncuşi au participat peste 100.000 de donatori, fiind colectată suma de 1.273.668 euro.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.