Picasso, Monet, Gauguin, în total 1.600 de opere de artă, mobilier şi obiecte care alcătuiesc colecţia Peggy şi David Rockefeller, vor fi scoase la licitaţie în mai, la New York, fiind prezentată de casa Christie's ca "vânzarea secolului", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu o estimare stabilită la 600 de milioane de dolari, colecţia moştenitorilor dinastiei miliardarilor americani ar putea să doboare recordul mondial stabilit la Paris, în 2009, de vânzarea capodoperelor din colecţia particulară a lui Yves Saint Laurent şi Pierre Bergé, care a fost adjudecată la 484 de milioane de dolari. 

"Vânzarea colecţiei Peggy şi David Rockefeller reprezintă un eveniment major pentru piaţa de artă. În timpul vieţii, cuplul, cu un gust foarte precis, a strâns o colecţie de referinţă, în acelaşi timp impresionantă, modernă şi clasică", a precizat pentru AFP François de Ricqlès, preşedintele casei Christie's Franţa. "Este vorba despre cea mai mare colecţie particulară scoasă la licitaţie. Adunată de-a lungul întregii vieţi şi moştenită de generaţiile precedente, ea reflectă pasiunea familiei Rockefeller pentru artă", a adăugat De Ricqlès.

Sumele obţinute în urma vânzărilor vor reveni integral unor cauze filantropice printre care Universităţii Harvard, parcului regional din Normandia şi unei asociaţii care apără fermierii americani. 

Între operele-simbol ale colecţiei se află tablouri de Delacroix, Manet sau Hopper, însă piesa centrală va fi pânza lui Picasso din 1905, "Fillette à la corbeille fleurie", emblematică pentru "perioada albastră" şi estimată la 100 de milioane de dolari. 

Acest tablou nu a părăsit domiciliul newyorkez al soţilor Peggy şi David Rockefeller de 50 de ani, fiind expus la Paris între 16 şi 21 martie, alături de alte 10 opere în cadrul unui turneu mondial, de la Hong Kong la Los Angeles, trecând prin Lodnra, Beijing şi Shanghai. 

La Paris, vor fi expuse de asemenea la Christie's pânze semnate de Georges Seurat, ("La Rade de Grandcamp" - 1885, estimată între 20 şi 30 de milioane de dolari), Edouard Manet ("Lilas et rose" - 1882, estimată între 7 şi 10 milioane de dolari, Eugène Delacroix ("Tigre jouant avec une tortue" - 1862, cu o estimare între 5 şi 7 milioane de dolari).

Colecţia Rockefeller cuprinde şi opere de Henri Matisse ("Odalisque couchée aux magnolias" din 1923), şi Claude Monet ("Nymphéas en fleur" din 1914), un bronz din China imperială a secolului al XVII-lea, estimat la 600.000 de dolari şi un serviciu de porţelan de Sèvres din secolul al XIX-lea, care ar putea ajunge la 250.000 de dolari. 

În 2015, Forbes a estimat averea lui David Rockefeller la 3 miliarde de dolari.

David Rockefeller a murit, în 2017, la vârsta de 101 ani, iar soţia sa, Peggy, a murit în 1996.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.