Festivalul Internaţional de Arte Performative - Like 2019, două din cele patru proiecte organizate în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, Gala Premiilor CNDB şi 70% din proiectele stagiunii naţionale de spectacole ale Centrului Naţional al Dansului vor fi anulate din cauză că bugetul pe anul 2019 este insuficient.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a alocării bugetului pe anul 2019, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) se află în imposibilitatea de a-şi respecta o parte din obiectivele misiunii sale instituţionale şi se regăseşte în situaţia fără precedent de a nu putea derula o mare parte din proiectele importante pe care le are programate pentru anul 2019", se arată în comunicatul transmis News.ro. 

Bugetul alocat pentru categoria Bunuri şi Servicii de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în anul 2019 este de 731.000 de lei.

"În absenţa unui spaţiu propriu funcţional, o parte însemnată este necesară închirierii spaţiului în care în prezent CNDB îşi desfăşoară activitatea, iar o altă parte va asigura cheltuielile funcţionale. În consecinţă, pentru Programele şi Proiectele artistice pentru 2019 suma rămasă este de 203.000 lei", precizează reprezentanţii CNDB.

Raportat la anul 2018, bugetul pentru Bunuri şi Servicii pentru anul 2019 este redus cu 41% (şi cu 55% faţă de 2016), iar bugetul pentru Programe şi Proiecte este cu 75%  mai mic decât în 2016. Peste 200 de artişti cu care CNDB colaborează vor fi afectaţi profesional, iar publicul din ce în ce mai numeros nu va mai avea acces la o mare parte din oferta unică a CNDB.

În contextul actual, CNDB se află în situaţia de a anula mai multe programe fundamentale pentru dezvoltarea dansului contemporan: 70% din proiectele stagiunii naţionale de spectacole; unicul festival de profil derulat de o instituţie publică din România, aflat la a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Arte Performative - Like 2019 (30 de artişti şi companii din ţară şi străinătate); două din cele patru proiecte organizate în cadrul Sezonului România-Franţa 2019; Gala Premiilor CNDB.

CNDB este singura instituţie publică de cultură din România - instituţie de spectacol - echivalentă unui Teatru Naţional, dedicată creaţiei de dans contemporan.

"În ciuda acestei poziţionări, investiţia care se face în dezvoltarea dansului contemporan în acest moment, la nivel de asumare bugetară, este de sub 10% din subvenţia medie acordată instituţiilor de spectacol", se arată în comunicat.

Prin strategia şi obiectivele sale CNDB are multipla misiune de a organiza programe şi proiecte care să asigure spaţii de repetiţii, resurse financiare şi sprijin logistic pentru creaţia, producţia şi difuzarea proiectelor din sfera dansului contemporan la nivel naţional şi internaţional.

Conform instituţiei, "coregrafii şi dansatorii români nu au oportunitatea unor structuri specializate, dedicate, unde să poată fi angajaţi, CNDB fiind singura instituţie publică din România care le oferă spaţii, resurse financiare şi logistică pentru proiecte. CNDB este şi singura Casă a Dansului din Europa Centrală şi de Est".

Bugetul insuficient din ultimii ani a fost până în prezent completat, cu eforturi susţinute şi un aport considerabil al partenerilor (26 parteneri instituţionali şi 7 parteneri internaţionali), pentru a desfăşura programele şi proiectele pe care le are în cele trei misiuni instituţionale.

În 2018, având o subvenţie de 500.000 lei pentru programe şi proiecte, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a organizat 89 de reprezentaţii, 35 de evenimente in parteneriat, 3 producţii noi, 3 co-producţii, 3 festivaluri organizate şi găzduite, dezbateri cu publicul, 4 conferinţe pe tema istoriei şi a arhivelor dansului contemporan românesc, 2 consultări cu comunitatea artistică din domeniul dansului contemporan şi peste 2500 de ore de ateliere şi cursuri de dans contemporan pentru profesionişti şi amatori, copii şi adulţi, cu un total de peste 6000 de spectatori în Bucureşti şi în ţară şi 1500 de spectatori în Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.