Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit în total 395 de sesizări privind emisiuni în care au fost difuzate informaţii şi comentarii despre protestul din 10 august 2018, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea News.ro. Emisiunile au fost difuzate în perioada 06 - 15 august 2018 de posturile de televiziune Antena 3, România TV şi Realitatea TV. După două luni de la ultima emisiune vizată nicio reclamaţie nu a fost încă discutată în şedinţă CNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Referitor la sesizările adresate instituţiei în perioada respectivă, potrivit datelor deţinute de compartimentele de specialitate ale CNA, transmise News.ro, în unele cazuri a fost vorba de mai multe sesizări pe aceeaşi temă.

Cât priveşte România TV, pentru emisiunea „Ediţie specială”, difuzată în data de 9 august, de la ora 23.00, au fost primite 111 sesizări, iar pentru emisiuni difuzate în 10 august, un număr de 29 de sesizări.

Antena 3 a făcut subiectul a peste 215 sesizări: pentru ediţia din data de 6 august a emisiunii „Sinteza zilei” au fost înregistrate la CNA 105 sesizări, pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în zilele de 10 august (31 de reclamaţii), 11 august (25 de reclamaţii) şi 12 august (31 de reclamaţii) şi pentru emisiunea „Ediţie specială” din 13 august 2018, au fost primite 25 de sesizări.

„Direcţia de specialitate din cadrul instituţiei a întocmit rapoarte de monitorizare care urmează să fie programate pe ordinea de zi a uneia dintre şedinţele publice ale CNA pentru a fi analizate de membrii Consiliului. Considerăm relevantă precizarea că, având în vedere media ultimilor 5 ani, aspectele reclamate cu privire la încălcări ale legislaţiei audiovizualului s-au confirmat în 43% din sesizările primite la CNA”, se mai arată în răspunsul acordat News.ro şi semnat de preşedinta CNA, Laura Georgescu.

În cazul emisiunii „Ediţie specială” din 13 august, Dorina Rusu, propusă membru titular în CNA de preşedintele Klaus Iohannis, s-a autosesizat: „Vorbind despre violenţele din timpul protestului de pe 10 august, moderatoarea Alessandra Stoicescu şi invitaţii săi au făcut afirmaţii care încalcă legislaţia audiovizualului si care aduc aminte de manipulările specifice anilor 90".

Ea a tras un semnal de alarmă şi privitor la emisiunea de la Antena 3 din 21 august, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut mai multe afirmaţii „iresponsabile”.

„Multe dintre ele (autorsesizări, n.r.) nu au ajuns să fie discutate. Suntem rămaşi mult în urmă, mai ales că vara asta au fost foarte puţine şedinţe. Noi nu suntem în timp real, suntem cu 6 luni în urmă. De asta şi spun că este o instituţie nefuncţională”, a declarat Rusu, la acel moment, pentru News.ro.

Legat de protestul din 10 august, Dorina Rusu a afirmat că mai mulţi membri ai CNA au făcut sesizări - majoritatea, cu privire la relatările Realitatea TV. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.