Cineastul ucrainean Oleg Senţov, care execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Rusia, este câştigătorul premiului Sakharov pe 2018, pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de acordare a premiului, oferit pentru prima dată în 1988, va avea loc pe 12 decembrie la Strasbourg.

Senţov (Sentsov) a fost ales joi de liderii grupurilor politice din Parlamentul European dintr-o listă scurtă pe care s-au mai aflat activistul marocan încarcerat Nasser Zefzafi şi un grup de ONG-uri care salvează migranţi de pe Marea Mediterană.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a transmis: „Prin curajul şi determinarea lui, punându-şi viaţa în pericol, cineastul Oleg Senţov a devenit un simbol al strădaniei pentru eliberarea prizonierilor politici din Rusia şi întreaga lume. Recompensându-l cu Premiul Sakharov, Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu el şi cauza lui”.

În plus, el a cerut ca cineastul să fie eliberat „imediat”. „Lupta lui ne aminteşte că este datoria noastră să apărăm drepturile omului peste tot în lume şi în orice circumstanţă”.

Senţov execută o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din nordul Rusiei, după ce a fost condamnat în 2014 pentru terorism - un caz „inventat”, spun susţinătorii lui -, pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. El a făcut timp de patru luni greva foamei, cerând Rusiei eliberarea prizonierilor politici ucrainieni.

Politicieni, în frunte cu Emmanuel Macron, celebrităţi şi organizaţii au cerut în repetate rânduri Kremlinului să îl elibereze pe Senţov. Până în prezent, autorităţile ruse nu au transmis niciun răspuns numeroaselor solicitări.

Kremlinul a spus că Senţov însuşi ar trebui să îi ceară lui Putin să îl graţieze, ca solicitarea să fie luată în considerare. Cineastul ucreainean a refuzat să facă asta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.