Cineastul danez Lars von Trier îşi transformă filmele în diamante şi se foloseşte inclusiv de realitatea virtuală ca nou mod de reprezentare a operei sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Von Trier a creat „Melancholia: The Diamond”, inspirat din filmul lui din 2011, sub forma unei instalaţii prezentate la M HKA, muzeu de artă modernă din Antwerp, Belgia.

Este vorba despre un diamant dublu de 12 carate, creat din două bucăţi. Vizitatorii pot vedea o reprezentare mărită cu ajutorul realităţii virtuale. Regizorul a declarat pentru New York Times că vrea să realizeze instalaţii artistice similare şi pentru celelalte 12 filme ale sale.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 5 mai şi a fost produsă de Marianne Slot, colaboratoare a lui Trier, şi Leonid Ogarev, un om de afaceri rus, care a plătit o sumă ce nu este cunoscută pentru diamant.

Von Trier a spus că diamantul are o parte strălucitoare şi una neşlefuită, având gravate iniţialele LvT.

„Melancholia”, cu Kirsten Dunt, Charlotte Gainsbourg şi Kiefer Sutherland în distribuţie, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2011. Dunst a primit trofeul pentru interpretare.

Cineastul danez a precizat că a ales Antwerp pentru prezentarea instalaţiei datorită legăturii pe care oraşul o are cu comerţul cu diamante. În plus, a ales „Melancholia” ca subiect al primei lucrări „la nivelul subconştientului”, pentru controversa din jurul filmului iscată în urmă cu opt ani.

La conferinţa de presă din 2011 de la Cannes, Lars von Trier a declarat că este nazist şi că are o oarecare simpatie pentru Hitler. Cineastul a spus că a glumit, însă această glumă i-a adus o interdicţie de şapte ani pe Croazetă şi a fost acuzat în Franţa de defăimare. Acuzaţiile au fost retrase apoi, iar el a revenit la Cannes anul trecut cu filmul „The House That Jack Built”, cu Matt Dillon. Peste 100 de persoane au părăsit sala de cinema în timpul proiecţiei, însă, la final, lungmetrajul care spune povestea unui criminal în serie a fost aplaudat timp de zece minute.

Von Trier a spus că următorul diamant va fi inspirat din „Breaking the Waves” (1995), pentru care a primit marele premiu la Cannes. El plănuieşte să folosească o tehnologie laser pentru tăierea pietrei preţioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.