NASA, Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, a uimit întotdeauna, generaţie după generaţie, prin inovaţiile sale şi descoperirile remarcabile făcute explorând spaţiul cosmic. Există câteva lucruri mai puţin cunoscute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tehnologia Apollo de la NASA a fost folosită de Medrad pentru a dezvolta defibrilatorul cardiac implantabil AID, care monitorizează continuu inima, recunoaşte debutul unui atac de cord şi furnizează un şoc electric corector.  Generatorul de impulsuri este, de fapt, o versiune miniaturizată a defibrilatorului folosit de echipele de urgenţă şi de spitale pentru a restabili ritmul cardiac după o fibrilaţie. Odată implantat, acesta nu are nevoie de personal special instruit sau de echipamente suplimentare şi constă dintr-un microcalculator, o sursă de energie şi doi electrozi care detectează activitatea inimii.

Tehnologia de imagistică digitală a NASA este utilizată şi pentru investigaţiile RMN, radiografii şi CT, precum şi pentru diverse scopuri industriale şi de producţie. NASA a lucrat la procesarea digitală a imaginilor încă din anii '60 pentru a evalua imaginile luate de sonde şi sateliţi.

NASA are un Birou de Protecţie Planetară (NASA’s Office of Planetary Protection) în cazul în care se descoperă viaţă pe o altă planetă.  Rolul principal este să se asigure ca atunci când oamenii şi roboţii se întorc din spaţiu, să nu existe risc de contaminare pe Pământ. Roboţii ar putea conţine urme de bacterii, viruşi sau alţi contaminanţi biologici, iar o fiinţă umană poate să devină un contaminant ambulant, dacă nu ar exista măsurile de protecţie necesare.

NASA a fost dată în judecată de trei bărbaţi din Yemen pentru invadarea planetei Marte. Cei trei au spus că sunt proprietarii planetei roşii şi că au moştenit planeta de la strămoşi în urmă cu 3.000 de ani. Acest lucru a fost declanşat de explorarea planetei Marte de către nava spaţială Pathfinder şi roverul Sojourner de la NASA, care au trimis fotografii şi date în anul 1997.

NASA experimentează cultivarea plantelor în cadrul misiunilor spaţiale din prezent. În timp ce NASA organizează misiuni de lungă durată spre Lună şi Marte, o provocare cheie este de a găsi o modalitate de a hrăni echipajele pe timpul săptămânilor, lunilor şi chiar anilor petrecuţi în spaţiu. Până în prezent, agenţii NASA au cultivat o varietate de plante, inclusiv salată verde, roşii şi ardei.

Din culisele agenţiei spaţiale aflăm în „NASA: Culisele Inovaţiilor”,  în fiecare marţi, de la ora 21.00, pe National Geographic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.