CICAE, Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă, a criticat decizia Festivalului de Film de la Veneţia de a prezenta lungmetraje finanţate de Netflix în cadrul competiţiei oficiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Roma” al lui Alfonso Cuaron, „The Ballad of Buster Scruggs” al fraţilor Joel şi Ethan Coen, „On My Skin” al italianului Alessio Cremonini au avut deja premiera în competiţia ediţiei cu numărul 75 a festivalului, iar ele vor fi lansate online, prin serviciul de streaming. Un al patrulea film Netflix, drama „22 July” a lui Paul Greengrass, va debuta miercuri în competiţia de la Veneţia.

Într-un comunicat transmis luni, CICAE s-a adresat directorului festivalului, Alberto Barbera, căruia i-a cerut să rezerve competiţia „pentru lucrările de artă care vor fi văzute în cinematografe la nivel internaţional”.

Cererea reprezentanţilor CICAE este asemănătoare cu cea făcută în luna mai de distribuitorii francezi de film, care au reuşit să pună presiune pe Festivalul de la Cannes, care nu a permis anul acesta filmelor Netflix să participe în competiţii.

„Anul acesta, Thierry Fremaux, directorul Festivalului de Film de la Cannes, a dat un exemplu şi a luat partea cinematografelor de artă şi a decis să exclusă din competiţii filmele care nu urmau să fie lansate în cinematografele din Franţa. Un prestigios festival de film care permite ca în selecţia sa oficială să existe pelicule ce nu vor fi văzute pe marile ecrane internaţionale încurajează practici care pun în pericol un important sector al industriei cinematografice. Cinema-ul şi televiziunea sunt medii diferite, iar proiectele cinematografice sunt făcute pentru a fi văzute în acord cu standardele de calitate pe marele ecran”, se arată în comunicatul citat de The Hollywood Reporter.

Anul acesta, la Veneţia au fost selectate şase producţii Netflix, între care „The Other Side of The Wind”, ultimul film al lui Orson Welles, şi documentarul „They'll Love Me When I'm Dead”, prezentate în afara competiţiei.

Ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Toronto a luat exemplu, iar în selecţia sa au fost incluse şapte filme Netflix, între care drama „Outlaw King” a lui David Mackenzie, care va deschide joi festivalul.

Fraţii Joel şi Ethan Coen au anunţat că westernul lor „Ballad of Buster Scruggs”, produs de Netflix, va fi lansat în cinematografe, pe lângă platforma de streaming, la fel şi Alfonso Cuaron.

„On My Skin” va avea premiera în cinematografele italiene, săptămâna viitoare, în acelaşi timp cu premiera online de pe Netflix.

Festivalul de Film de la Veneţia se va încheia pe 8 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.