Două statuete Igbo, provenite din colecţia lui Jacques Kerchache, se află în centrul unei dispute juridice între casa de licitaţii şi autorităţile nigeriene, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christie's a respins luni solicitarea unei comisii naţionale nigeriene de a stopa vânzarea unor statuete la Paris pe care le-ar fi achiziţionat ilegal în timpul războului lui Biafra, casa de licitaţii considerând adjudecarea complet legală. 

Mallam Abdu Aliyu, directorul general interimar al Comisiei Naţionale a Nigeriei pentru muzee şi monumente, a declarat că a transmis o scrisoare de protest către Christie's după ce a aflat de această vânzare, luni, la Paris. 

"Credem că aceste statui au fost achiziţionate ilegal în timpul războiului civil" cu Biafra (1967-1970), a explicat înaltul responsabil nigerian.

Theophilus Umogbai, conservator la National Museum de Benin City (Nigeria), a protestat şi el faţă de "vânzarea operelor noastre furate". "Christie's şi alte case de vânzare (...) trebuie să restituie aceste opere şi să ne plătească compensaţii", a spus el. "Toate obiectele din această sesiune răspund pe deplin tuturor cadrelor legale aplicabile", a replicat Christie's. 

Cele două statuete Igbo, estimate între 250.000 şi 350.000 de euro, s-au vândut în final cu 212.500 de euro unui cumpărător pe internet. 

Potrivit Christie's, aceste obiecte "au fost expuse în anii trecuţi" (...) şi "au fost vândute anterior public în 2010 la un târg internaţional".  

Statuile au făcut parte din colecţia privată a fostului consilier al lui Jacques Chirac pe artele primare, Jacques Kerchache, până la moartea sa în 2001, dar "nu a existat niciodată o sugestie ca ele să fi fost subiectul unui import ilegal", a afirmat Christie's. Printre alte obiecte controversate figurează o statuetă Urhobo, evaluată între 600.000 şi 900.000 de euro, care nu şi-a găsit cumpărător. 

Potrivit Christie's, vânzările publice sunt o modalitate prin care este favorizată transparenţa şi se poate împiedica traficul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.