China va lansa o versiune online a enciclopediei sale naţionale, în 2018, cu scopul de a concura în acest fel cu platforma Wikipedia, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii chinezi au spus că peste 20.000 de persoane au fost angajate pentru a lucra la acest proiect, ce va conţine 300.000 de referinţe de cel puţin 1.000 de cuvinte fiecare.

Spre deosebire de Wikipedia, versiunea chineză va fi creată de un grup select de specialişti de la universităţi naţionale, în timp ce în cazul celebrei platforme americane editarea este realizată de voluntari.

Wikipedia este disponibilă în China, însă unele dintre conţinuturile platformei sunt blocate în această ţară.

Enciclopedia Chinei ”nu este o carte, ci Marele Zid al Culturii”, a spus Yang Muzhi, editorul-şef al proiectului, care prezidează Asociaţia Distribuitorilor de Carte şi Periodice din China, la începutul lunii aprilie.

Yang Muzhi, care consideră că Wikipedia va fi un concurent al noului produs, a afirmat că ţara lui - China - se confruntă cu o presiune internaţională pentru a îşi dezvolta propria platformă online, cu scopul de a ghida ”publicul şi societatea”.

Enciclopedia Chinei a fost publicată pentru prima dată în 1993, pe hârtie, ca suport pentru elevi şi cercetători. A doua ediţie a fost retipărită în 2012.

Însă criticii au spus că aceste volume, finanţate de stat, au omis sau au distorsionat anumite referinţe din motive politice.

Ideea unei versiuni online a acestei enciclopedii a fost aprobată în 2011, însă lucrul efectiv la realizarea proiectului online a început abia recent.

În acest fel, statul chinez va intra în competiţie directă cu companiile locale care şi-au lansat deja propriile enciclopedii online - precum Baidu şi Qihu 360, dar şi cu deja celebră platformă internaţională Wikipedia.

În prezent, internauţii din China continentală pot să citească anumite conţinuturi de pe Wikipedia, însă subiecte sensibile, precum Dalai Lama şi preşedintele Xi Jinping, sunt blocate şi nu pot fi accesate.

Săptămâna trecută, autorităţile din Turcia au blocat accesul la Wikipedia pe teritoriul naţional, fără să ofere niciun fel de explicaţie referitoare la această interdicţie.

În 2014, Rusia a anunţat la rândul ei că intenţionează să dezvolte o versiune alternativă a site-ului Wikipedia, întrucât statul rus doreşte ”să ofere informaţii mai bune despre ţară” decât cele disponibile în prezent pe această platformă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.