China a închis, de la începutul anului 2015, peste 13.000 de site-uri pentru că au încălcat legea ori alte reguli, iar majoritatea oamenilor susţin eforturile guvernului de a face curăţenie în mediul online, a anunţat duminică agenţia Xinhua, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul chinez controlează îndeaproape internetul, de când Xi Jinping a devenit preşedinte în urmă cu cinci ani. Criticii spun că este un efort de a restricţiona libertatea de exprimare şi de a preveni apariţia criticilor la adresa Partidului Comunist aflat la putere.

Autorităţile spun că toate ţările au reglementări privind internetul şi că scopul lor este de a asigura securitatea naţională şi stabilitatea socială şi de a preveni răspândirea conţinutului pornografic şi violent.

Pe lângă cele 13.000 de site-uri închise, aproximativ 10 milioane de conturi au fost la rândul lor închise de către pagini web. În raportul prezentat în Parlament nu au fost oferite detalii, însă conturile sunt - cel mai sigur - de pe reţelele social media.

Peste 90% dintre oameni supraveghează eforturile susţinute ale guvernului de a gestiona internetul, cu 63,5% dintre ei convinşi că în ultimii ani a existat o reducere evidentă a conţinutului nepotrivit.

„Aceste acţiuni au un puternic efect de intimidare”, a spus Wang Shengjun, vicepreşedinte în comitetul partamentului chinez.

În ultimii trei ani, autorităţile, inclusiv Cyberspace Administration of China, au discutat cu peste 2.200 de operatori de site-uri. Separat, agenţia Xinhua a transmis că în ultimii cinci ani, peste 10 milioane de oameni care au refuzat să se înregistreze folosind numele real au avut conturile suspendate, la fel şi conexiunea la internet.

China menţine regimul de cenzură, interzicând accesul la numeroase site-uri străine de ştiri, la motoare de căutare precum Google şi la reţele social media, ca Facebook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.