Chidaoba, un stil de lupte tradiţional georgian practicat de secole, a fost înscris, joi, în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii de un comitet specializat al UNESCO, reunit la Port-Louis, capitala insulei Mauritius, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UNESCO a subliniat că chidaoba, al cărei "cod de conduită se aseamănă cu cel al cavalerilor", "încurajează un mod de viaţă sănătos şi joacă un rol important în dialogul intercultural" în această ţară din Caucaz cu istorie zbuciumată. 

"Chidaoba foloseşte în jur de 200 de prize şi contra-prize diferite şi asocierea lor permite stimularea creativităţii luptătorilor", a adăugat UNESCO. 

După ce a avut o funcţie războinică până la sfârşitul Evului Mediu, chidaoba a devenit un sport foarte popular, practicat de o mare parte a populaţiei. Element complex asociind luptei, muzica, dansul şi un costum numit "chokha", chidaoba se practică în aer liber, în mijlocul publicului. 

În aer liber, turneele de chidaoba sunt întotdeauna urmate de numeroşi spectatori şi fiecare sat din Georgia, sau aproape, are un club. Scopul acestei lupte, foarte codificate, este de a-l face pe adversar să cadă în timpul unei confruntări care durează cinci minute. 

Un cod de conduită este asociat cu chidaoba, bazat pe curaj, onoare, curtoazie şi respect faţă de adversar. Un alt element major al acestei arte marţiale, muzica şi în special "bouzouki", un instrument cu coarde care acompaniază confruntările.  

Chidaoba se alătură unei liste de 400 de tradiţii culturale (cântece, dansuri, specialităţi gastronomice sau sărbători). 

Comitetul ad-hoc al UNESCO, care este întrunit până sâmbătă pentru a analiza 40 de cereri de înscriere, a inclus, joi, în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii stilul de muzică reggae din Jamaica. Miercuri, a fost inclusă în listă şi tehnica fabricării parfumurilor în oraşul Grasse din Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.