Tabloul „Mata Mua”, unul dintre cele mai cunoscute ale pictorului francez Paul Gauguin (1848-1903), va rămâne expus la Madrid, după un acord între statul spaniol şi proprietarul său care l-a scos din ţară, a anunţat Ministerul Culturii, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul a anunţat că a aprobat un contrat de închiriere de 97,5 milioane de euro pe 15 ani pentru colecţia lui Carmen Thyssen, cu „drepturi de achiziţie preferenţiale pentru întreaga colecţie sau o parte”. 

Contractul este pentru 300 de opere, dintre care unele de Picasso, Matisse, Gauguin, Monet, Renoir, Sisley, Rodin, Canaletto, Fragonard, Courbet şi Boudin.

Muzeul Naţional Thyssen-Bornemisza din Madrid adăposteşte colecţia moştenitorului elveţian al unei puternice linii industriale, Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (decedat în Spania în 2002) pe care statul spaniol a cumpărat-o în 1993 pentru 338 de milioane de dolari. Faptul că ultima soţie a baronului Thyssen era de origine spaniolă, Carmen Cervera (mai târziu Carmen Thyssen), care şi-a format propria colecţie, a jucat un rol decisiv în această achiziţie. 

Tablourile colecţionarei sunt în prezent expuse la muzeul omonim din Madrid în cadrul unui acord de împrumut gratuit semnat în februarie 2002 şi prelungit ulterior. Dar în 2020, pe când muzeul a fost închis din cauza pandemiei, Carmen Thyssen a scos „Mata Mua” din Spania, generând îngrijorări că operele colecţionarei nu vor reveni în muzeu.  

Într-un interviu pentru El País în februarie, Carmen Thyssen a asigurat, în legătură cu „Mata Mua”, că ea „va reveni atunci când contractul de închiriere va fi semnat şi formalităţile de trasfer ale operei vor fi făcute”. Muzeul aşteaptă restituirea tabloului. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.