Celebra sculptură „Sărutul” (1907) de Constantin Brâncuşi (1876-1957), prima din ciclul Săruturilor, se vede la Art Safari Love Edition, doar pentru 10 zile. Pe durata acestei expoziţii temporare, Art Safari are program special de vizitare: zilnic, între 21 şi 30 august, 12:00-21:00, şi program obişnuit de Night Tours (vineri şi sâmbătă, 22:00-1:00). Lucrarea cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la Bucureşti în condiţii de maximă securitate cu o firmă specializată în transportul de fine art şi va fi escortată de Jandarmeria Română. Capodopera va fi păzită non-stop la Art Safari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sărutul lui Brâncuşi, primul din celebrul ciclu dedicat iubirii, îşi găseşte perfect locul între capodoperele de la National Portrait Gallery. Mulţumim Muzeului de Artă Craiova pentru deschiderea de a ne împrumuta timp de 10 zile o capodoperă care întregeşte expoziţia Love Stories pe care o găzduim în acest sezon. Este o premieră pentru Art Safari, dar şi pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, aşa că vă invităm să îl vedeţi la Art Safari.”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.

„Ceea ce are, într-adevăr, rost în artă este bucuria. Nu ai neapărată nevoie să înţelegi teoretic. Te face fericit ceea ce vezi? Asta e totul!”, a declarat Emilian Ştefârţă, directorul Muzeului de Artă Craiova.

„Sărutul” expus la Art Safari, aflat în colecţia Muzeului de Artă din Craiova, este realizat din piatră de marnă în 1907 şi este prima sculptură din seria atât de iubită a Săruturilor, la care Brâncuşi a lucrat timp de 40 de ani. „Sărutul” este una dintre cele mai cunoscute capodopere ale artistului, alături de „Muza adormită” (1908), „Prometeu” (1911), „Domnişoara Pogany” (1913), „Nou-născut” (1915), „Pasărea în spaţiu” (1919) şi „Coloana fără sfârşit” (1938).

Opera a fost sculptată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice şi surprinzând esenţa mesajului. Brâncuşi foloseşte o tehnică personală de tăiere a pietrei.


Sărutul este mai mult unul al privirilor decât al buzelor. Câmpul vizual al fiecărui personaj cuprinde doar ochii partenerului, un accent de forţă exprimat prin apropierea neverosimilă a orbitelor personajelor.

În Sărutul brâncuşian, niciunul dintre parteneri nu îl domină pe celalalt, între ei existând un raport de egalitate. Acest lucru se poate observa din dimensiunile perfect identice ale celor două siluete, care, în termini fizici, exprimă o echivalenţă de statut. Brâncuşi chiar a afirmat pe parcursul întregului ciclu al Sărutului (1907-1945) faptul că femeia şi bărbatul sunt egali.

O versiune a Sărutului din 1910 serveşte drept piatră funerară în cimitirul Montparnasse din Paris, Franţa, în timp ce altă versiune poate fi văzută la Muzeul de Artă din Philadelphia.

Sărutul întregeşte expoziţia Love Stories de la National Portrait Gallery, Londra

Capodopera va fi expusă în cadrul expoziţiei „Love Stories”, realizată în colaborare cu National Portrait Gallery, Londra, fiind parte din inserţia de artă românească dedicată dragostei. În Art Safari sunt expuse şi scrisorile de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi muza sa cu 35 de ani mai tânără, dansatoarea americană Florence Meyer. Pe una dintre ele, Brâncuşi chiar a desenat o schiţă a Sărutului.

Constantin Brâncuşi este cel mai mare artist român şi unul dintre cei mai importanţi artişti ai artei universale, care a contribuit la înnoirea sculpturii contemporane şi a revoluţionat arta modernă.

Biletele pot fi achiziţionate pe artsafari.ro sau direct de la intrare, în Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti.

Despre Art Safari Bucureşti: Art Safari este specializat în realizarea de pavilioane expoziţionale. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă Bucureşti - cel mai mare conglomerat de expoziţii de artă din România - ajuns la a 12-a ediţie, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România şi internaţionale şi cu colecţionarii privaţi, ample expoziţii retrospective care îşi propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public şi de a educa noile generaţii prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate şi expoziţii de artă contemporană în spaţii neconvenţionale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureştean. Art Safari este proiect cultural naţional strategic sprijinit de Ministerul Culturii şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cultural Român. Partenerul oficial Art Safari este BCR. În cele 11 ediţii de până acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori. 

Despre Muzeul de Artă Craiova: Muzeul de Artă Craiova a fost înfiinţat în anul 1908 sub numele de Pinacoteca Alexandru şi Aristia Aman. Din 1954, poartă numele actual. Muzeul se află în Palatul Constantin Mihail, monument de arhitectură, cunoscut şi ca Palatul Jean Mihail. În prezent, patrimoniul Muzeului este constituit din peste 8000 de lucrări de artă europeană şi românească, semnate de cele mai ilustre nume ale picturii şi sculpturii româneşti: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, Ion Ţuculescu, Gheorge Anghel, Dimitrie Paciurea. Cele mai valoroase lucrări deţinute de muzeu sunt 6 sculpturi ale titanului artei moderne universale, Constantin Brâncuşi: Vitellius, „Cap de fată”, „Cap de băiat”, „Fragment de tors”, „Domnişoara Pogany” şi „Sărutul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.