Cel mai vechi ziar din lume a tipărit ultima ediţie zilnică la aproape 320 de ani de la înfiinţare, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Wiener Zeitung, un cotidian cu sediul la Viena, nu va mai tipări ediţii zilnice după ce, în urma unei modificări legislative recente, a încetat să mai fie profitabil ca produs tipărit.

Legea, adoptată în aprilie de noul guvern de coaliţie de dreapta al Austriei, a pus capăt obligaţiei legale a companiilor de a plăti pentru a publica anunţuri publice în ediţia tipărită a ziarului, punând capăt rolului Wiener Zeitung de gazetă oficială.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Potrivit Der Spiegel, această schimbare a dus la o pierdere de venituri estimată la 18 milioane de euro (15 milioane de lire sterline) pentru editor şi a forţat ziarul să elimine 63 de locuri de muncă, inclusiv reducerea personalului editorial de la 55 la 20 de persoane.

Va continua să publice online şi speră să distribuie o ediţie tipărită lunară, deşi se pare că acest plan este încă în curs de dezvoltare.

Ziarul, care este deţinut de guvernul austriac, dar este independent din punct de vedere editorial, a început să fie publicat în august 1703 şi a trecut prin 12 preşedinţi, 10 împăraţi şi două republici.

În prima sa ediţie, ziarul anunţa că va oferi o relatare directă a ştirilor, „fără nici un fel de oratorie sau glosă poetică”.

În 1768, a relatat despre un concert susţinut de un copil de 12 ani „deosebit de talentat”. Numele lui era Wolfgang Amadeus Mozart.

Când Austria a fost învinsă în Primul Război Mondial, ziarul a publicat o ediţie specială cu scrisoarea de abdicare a ultimului împărat habsburgic, Kaiserul Karl.

În ultima sa ediţie tipărită vineri, a publicat un editorial în care dădea vina pe noua lege guvernamentală pentru încetarea tirajului şi a scris: „Sunt vremuri furtunoase pentru jurnalismul de calitate... Pe tot mai multe platforme, conţinutul serios concurează cu ştirile false, videoclipurile cu pisici şi teoriile conspiraţiei”.

În aprilie, tirajul său a fost de doar 20.000 de exemplare în zilele lucrătoare, deşi această cifră s-a dublat în weekend.

Arnold Schwarzenegger a fost unul dintre ultimii intervievaţi, alături de foştii cancelari austrieci Franz Vranitzky şi Wolfgang Schüssel.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat pentru agenţia austriacă de presă APA că nu este „mulţumită de situaţia” de la ziar. „Cred că Wiener Zeitung a jucat un rol bun în informarea oamenilor de-a lungul anilor”, a spus ea.

Pe parcursul celor trei secole de apariţie, ziarul a avut o singură întrerupere forţată. După ce Austria a fost încorporată în Germania lui Hitler, ziarul a fost închis de nazişti în 1939. În 1945, în timp ce Austria se afla încă sub ocupaţia aliaţilor, a început să apară din nou.

În prezent, se crede că cel mai vechi ziar din lume care a supravieţuit este publicaţia germană Hildesheimer Allgemeine Zeitung, care a fost publicată pentru prima dată în 1705.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.