„Eroii”, cel mai nou roman al actorului britanic de teatru şi film Stephen Fry a fost publicat în limba română şi lansat de editura Trei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subintitulată „Muritori şi monştri, căutări şi aventuri”, în continuarea romanului „Mythos”, apărut în 2017, care s-a bucurat de critici favorabile, Fry spune poveştile spectaculoase şi amuzante, tragice şi atemporale ale grecilor care s-au încumetat în cele mai îndrăzneţe şi mai palpitante aventuri, care au scăpat cu bine din primejdii nemaiîntâlnite şi i-au păcălit cu măiestrie pe zeii vicleni şi răzbunători.

„Nu e nevoie să fi citit «Mythos» ca să parcurgeţi această carte şi să vă bucuraţi, sper, de ea, fiindcă veţi avea o mulţime de note de subsol care vă vor trimite, menţionând unde e cazul şi paginile exacte, la poveştile, personajele şi evenimentele mitologice care pot fi găsite acolo în relatări amănunţite. Poate că vor exista şi oameni care vor simţi că li se distrage atenţia, însă mi s-a spus că multor cititori le-au plăcut notele de subsol din volumul anterior, aşa că trag nădejde că le veţi parcurge cu plăcere când şi cum veţi dori”, a transmis Stephen Fry.

„Exuberantă şi plină de umor. O repovestire elegantă a miturilor Greciei”, a scris The Times, în timp ce The Guardian consideră: „Repovestirile lui Fry sunt vii, distractive şi fermecătoare”.

Autorul a adăugat: „Ştiu cât de derutante pot fi numele şi denumirile greceşti pentru unii - toate acele y-uri, k-uri şi ph-uri. Unde a fost posibil, am sugerat cea mai simplă metodă de pronunţare pentru gurile noastre contemporane. Grecii de azi vor fi uimiţi de ceea ce facem cu numele lor minunate, iar cititorii germani, francezi, americani şi alţii - care au abordări specifice referitoare la grecii antici - se vor minuna în faţa anumitor sugestii ale mele. Însă doar asta sunt, sugestii… indiferent dacă veţi spune Oedip sau Edip, Epidaurus sau Epidaur, Filoctet sau Filoctetes, personajele şi poveştile rămân aceleaşi”.

În „Eroii”, zeii încă sunt foarte prezenţi, favorizând, defavorizând, dirijând şi deranjând, însă darul focului adus de Prometeu a dat posibilitatea omenirii să-şi vadă singură de treburi, să-şi construiască oraşe-state, regate şi dinastii distincte. Epoca de Aur s-a transformat într-o Epocă a Eroilor - bărbaţi şi femei care-şi iau destinele în propriile mâini, care-şi folosesc însuşirile umane numite curaj, viclenie, ambiţie, rapiditate şi forţă ca să înfăptuiască lucruri extraordinare, să înfrângă monştri cumpliţi şi să întemeieze mari culturi care schimbă lumea.

„Poveştile greceşti vorbesc despre noi şi despre fiecare aspect al vieţii noatre: ambiţia, lăcomia, sfârşitul nostru, dar şi despre ce este glorios, curajos şi adevărat despre noi. Ele reflectă mult ceea ce înseamnă să fii om: efortul, aspiraţia şi căderea. Toată lumea cunoaşte povestea lui Dedal şi Icar. Dedal, celebrul arhitect, reuşeşte să confecţioneze două perechi de aripi din pene şi ceară, cu care să poată zbura şi să evadeze din labirintul în care a fost închis împreună cu fiul său Icar. Dedal şi-a instruit fiul să nu zboare nici prea jos, prea aproape de mare, pentru că penele s-ar îmbiba în apă şi ar fi tras în jos, nici prea sus, prea aproape de soare, care va topi ceara. Icar, fascinat de frumuseţea zborului şi a înălţimilor, se apropie prea mult de soare şi evident se prăbuşeşte. Aceasta este o imagine relevantă pentru toţi tinerii înfierbântaţi, exaltaţi, care încearcă prea tare şi sfârşesc prin a eşua. Şi poveştile greceşti sunt pline de astfel de exemple, pentru că ei au încercat din greu de-a lungul istorie”, a mai spus autorul.

Stephen Fry este scriitor, actor, dramaturg, prezentator de televiziune, jurnalist şi regizor multipremiat. A scris patru romane de succes - „The Star’s Tennis Balls”, „Making History”, „The Hippopotamus” şi „The Liar” -, precum şi trei volume autobiografice: „Moab is My Washpot”, „The Fry Chronicles” şi „More Fool Me”. Cartea lui despre forma poetică „The Ode Less Travelled” este folosită în şcoli şi licee ca manual de versificaţie.

„Pentru mine, scrisul este similar cu realizarea unei sculpuri. Nu iei o bucăţică mică de lut şi faci un deget şi apoi mai faci unul şi îl pui alături de primul şi apoi încă unul şi tot aşa. Iei o mare masă de lut şi începi să o modelezi uşor, cu ambele mâini, şi să îi dai forma unei fiinţe umane. Apoi, când ajungi la degete, te ocupi de detalii din ce în ce mai profund. Aşa este scrisul pentru mine cel puţin. Trebuie să ai enorm de mult text scris, aşa că scriu cât de mult pot, apoi revin şi încerc să îi dau cea mai bună formă. Iubesc acest proces de creaţie, este epuizant pentru că presupune muncă asiduă, dar când termini este fantastic”.

A devenit faimos alături de Hugh Laurie în serialul de comedie „A Bit of Fry and Laurie” (pentru care au şi scris împreună scenariul), apoi a jucat, printre altele, în „Wilde” şi „V for Vendetta”. De asemenea, a înregistrat sub formă de audiobook-uri toate volumele seriei „Harry Potter”.

Fascinat de legendele greceşti încă din copilărie, Stephen Fry a publicat în 2017 volumul „Mythos. Miturile Greciei repovestite” (editura Trei, 2019), urmat acum de „Eroii. Muritori şi monştri, căutări şi aventuri”, iar în această toamnă urmează să publice cartea care închide această trilogie „Troy: Our Greatest Story Retold”.

„De ce sunt aşa pasionat de Grecia Antică? Nu cred în ceea ce numim excepţionalismul grecilor, nu cred că grecii sunt genetic în vreun fel mai măreţi decât alte specii, de exemplu mai măreţi decât britanicii din secolul al XIX-lea când eram un imperiu. Dar a existat o perioadă în istorie când această parte a lumii s-a aflat în «lumina reflectoarelor». Grecii au fost primii oameni care au gândit că trebuie să încerce să fie mai buni decât părinţii lor, adică au crezut în progres. Nu există evidenţe că cineva înaintea lor a încercat asta. Marea civilizaţie egipteană, practic, în 3.000 de ani nu s-a schimbat deloc. Eu sau dumneavoastră putem merge să vizităm un templu egiptean, apoi un altul şi constatăm că sunt aproape identice şi apoi aflăm că au fost construite la diferenţă de 2.000 de ani. Mi se pare incredibil. Pare că spune «acesta este modul nostru de viaţă şi nu există niciun motiv să-l schimbăm». Pe când grecii au simţit nevoia schimbării”, a explicat Stephen Fry.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.