Cea mai mare colecţie de nuduri pictate de Amedeo Modigliani expusă vreodată va fi deschisă joi la Tate Modern şi va putea fi văzută până la începutul lunii aprilie 2018, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu 100 de ani, poliţia din Paris a închis o expoziţie a lui Amedeo Modigliani din cauza picturilor sale scandaloase cu femei nud care includea, "oroarea ororilor", păr pubian. 

Joi, Tate Modern va deschide expoziţia cu 12 nuduri semnate de artist. "Este cu adevărat fantastic. Suntem încântaţi", a spus Nancy Ireson, curatorul internaţional al galeriei de artă. "Este cea mai mare colecţie de nuduri ale sale care au fost vreodată expuse împreună în Marea Britanie". 

Cele 12 tablouri fac parte din aproape 100 de lucrări care au fost expuse vreodată în Marea Britanie. 

Vizitatorii îl vor descoperi pe Modigliani şi prin sculpturile provocatoare, precum şi prin portretele făcute prietenilor săi, iubitelor şi apropiaţilor, inclusiv pe cele ale lui Pablo Picasso, Constantin Brâncuşi şi al partenerei sa Jeanne Hébuterne.

Nudurile lui Modigliani provin din colecţii particulare şi au fost văzute rar în expoziţii, după cum spune curatoarea. 

"Seated nude" (La belle romaine), Amedeo Modigliani, 1917, colecţie privată

Singura expoziţie personală a lui Modigliani a fost organizată la galeria Berthe Weill în decembrie 1917 şi a fost temporar închisă de un reprezentant al poliţiei care a obiectat cu privire la prezenţa părului pubian în lucrări. 

Ireson speră ca vizitatorii din 2017 să vadă mai mult decât femei goale. "Sunt opere cu adevărat extraordinare. Au această uimitoare sexualitate şi în acelaşi timp ne vorbesc despre o anumită perioadă din istorie pentru tinerele femei. Istoria femeii s-a schimbat".  

"Jeanne Hebuterne", Amedeo Modigliani, 1919, The Metropolitan Museum of Art, New York

Modigliani s-a născut la Livorno, Italia, în 1884 din părinţi care proveneau din familii de evrei sefarzi. A fost un copil bolnăvicios, adesea ţinutuit la pat pentru lungi perioade, fapt care i-a permis să citească operele lui Baudelaire şi Nietzsche. La vârsta de 18 ani s-a decis să facă artă şi în 1906 se afla în cel mai bun loc de pe pământ care exista pentru un artist, Paris. 

Modigliani s-a întâlnit şi s-a împrietenit cu artiştii printre care Picasso, Derain, Juan Gris şi Diego Rivera, cu care a împărţit un atelier. 

În tot acest timp, Modigliani şi-a căutat propriul stil. Simonetta Fraquelli, expert în Modigliani, curator al expoziţiei, a mărturisit: "Toată lumea crede că picturile lui Modigliani sunt la fel, dar când te plimbi prin expoziţie capeţi o evoluţie graduală a artei lui, o introducere a unor noi elemente pe care cineva de regulă nu le-ar vedea". 

Amedeo Modigliani a murit de tuberculoză la vârsta de 35 de ani, pe 24 ianuarie 1920. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.