Premiul Turner, cea mai importantă distincţie britanică pentru arta contemporană, a fost acordat anul acesta, în premieră, mai multor artişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trofeul, în valoare de 40.000 de lire sterline, a revenit iordanianului Lawrence Abu Hamdan, londonezilor Helen Cammock şi Tai Shani şi columbianului Oscar Murillo.

Artiştii finalişti au cerut juriului să nu aleagă un singur câştigător şi au transmis că vor să demonstreze unitate în vremuri în care „există deja atât de multe care divid şi izolează oamenii şi comunităţile”.

Juriul a fost de acord şi rezultatul a fost anunţat marţi seară, la ceremonia din Margate (Kent).

Jurnalistul Edward Enninful a deschis plicul pentru a anunţa câştigătorul şi, la fel ca publicul, a avut parte de o surpriză: „Iată ceva cu adevărat extraordinar. Într-o perioadă în care Marea Britanie este divizată politic şi în care au loc conflicte în multe părţi din lume, artiştii au dorit să se folosească de Premiul Turner pentru a avea o puternică luare de poziţie privind comunitatea şi solidaritatea şi s-au organizat într-un colectiv”.

În scrisoarea lor comună adresată juraţilor, cei patru artişti au susţinut că au făcut artă „despre problemele sociale şi politice şi despre contextele pe care le considerăm foarte importante şi urgente”.

După anunţul făcut, Cammock a citit declaraţia comună, spunând că munca lor este „incompatibilă cu formatul competiţional, a cărui tendinţă este de separare şi individualizare”.

De cealaltă parte, juriul condus de Alex Farquharson, directorul Tate Britain, a transmis: „Suntem onoraţi să susţinem această curajoasă demonstraţie de solidaritate şi colaborare, în aceste timpuri de divizare. Acţiunea lor simbolică reflectă poetica socială şi politică pe care o admirăm şi preţuim în munca lor”.

Farquharson a adăugat: „Prezentându-se ca grup, artiştii nominalizaţi de anul acesta dau juriului multe de gândit”.

Lucrări ale celor patru sunt expuse la Turner Contemporary din Margate până în ianuarie 2020.

Hamdan este un artist interesat de simţuri. Se consideră „un investigator audio” care face filme, instalaţii şi susţine lecturi performative pentru ascultători.

Cammock este şi ea interesată de sunet şi istorie. Sunetul este celebrat, de asemenea, prin filme şi performance-uri ale cuvântului vorbit, dar arealul ei de investigare este dincolo de evenimente şi istoria lor.

Shani, interesată de cuvântul scris, organizează instalaţii, performance-uri şi face film. Diferenţa este că ea nu este atât de interesată în multiple puncte de vedere din istorie, ci mai mult de crearea alternativei.

Murillo este artist columbiano-britanic şi un nume consacrat. A debutat în urmă cu şase ani. Este recunoscut pentru pictura semi-abstractă, pe pânză neîntinsă, prin care explorează politicile identităţii, opresiunii şi a celor marginalizaţi.

Trofeul poartă numele celebrului pictor englez J. M. W. Turner şi este acordat de galeriile Tate începând din anul 1984. Printre câştigători se află nume sonore din arta internaţională, precum Anish Kapoor, Damien Hirst şi Steve McQueen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.