Curtea Constituţională a admis, marţi, obiecţia de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis şi a declarat neconstituţională Legea privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica"), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Arges, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. În urmă cu două săptămâni însă, Ministerul Culturii a semnat contractul de vânzare-cumpărare prin care a preluat ”Vila Florica”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat al CCR, ”în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale sunt neconstituţionale”.

Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a constatat că ”legea examinată are un caracter individual, fiind adoptată în considerarea unui singur caz prestabilit, respectiv pentru achiziţionarea unui imobil, şi nu în vederea aplicării ei unui număr nedeterminat de cazuri concrete”.

”Or, în jurisprudenţa sa, Curtea a reţinut că legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei constituţională, un act cu aplicabilitate generală, fără a putea avea caracter individual. Totodată, Curtea a mai constatat că Parlamentul, adoptând legi în domenii care aparţin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi prerogativele sale constituţionale, prevăzute de art.1 alin.(4), respectiv art.61 alin.(1) din Constituţie”, subliniază CCR.

Curtea a mai reţinut că legea criticată contravine art.4 alin.(2) şi art.16 alin.(1) şi (2) din Constituţie, cu referire la principiul constituţional al egalităţii în drepturi.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primministrului. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deşi preşedintele formulase sesizarea către CCR, statul român a preluat, în 13 noiembrie, Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”) din judeţul Argeş, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis în 2 noiembrie Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În luna martie, Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale la acea vreme, a anunţat că instituţia vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.