Opera Naţională Bucureşti prezintă duminică, începând cu ora 18.30, "Cavalleria Rusticana & Pagliacci", de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo, spectacol aniversar dedicat sopranei Maria Slătinaru - Nistor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regia este semnată de Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparţine lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar - invitat. Corul Operei Naţionale Bucureşti va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Cu o carieră naţională şi internaţională de excepţie, Maria Slătinaru - Nistor a cucerit întreaga lume a artei lirice prin glasul său inconfundabil şi expresiv, cu o măiestrie vocală greu de egalat. 

Debutul pe scena Operei Naţionale Bucureşti a venit în anul 1969 cu rolul Elisabetta de Valois din „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, iar de-a lungul carierei a interpretat roluri precum  Leonora din „Trubadurul” şi Aida din „Aida” de Giuseppe Verdi, Margueritte din „Faust” de Charles Gound, Floria din „Tosca” şi Mimi din „Boema” de Giacomo Puccini, Liu din „Turandot” de Franco Alfano şi Giacomo Puccini, Leonore din „Fidelio” de Ludwig van Beethoven, Maddalena din „Andrea Chénier” de Umberto Giordano, Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni, Prima Doamnă din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, la care se adaugă roluri din opere româneşti precum „Hamlet” de Pascal Bentoiu sau „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

Impresionantul ecou al celebrei soprane s-a împlinit prin prisma carierei internaţionale ce s-a desfăşurat în paralel cu spectacolele din ţară. Cu un repertoriu constant îmbogăţit, Maria Slătinaru – Nistor şi-a îsuşit statutul de star internaţional pe cele mai mari scene ale lumii precum Metropolitan Opera din New York, Grand Opera de Paris, Opera din Montreal, Opera din Berlin, Hamburg, Zurich, Palermo, Avignon, San Francisco, Dallas, Teatrul Fenice din Veneţia şi multe altele.

Rolul Floriei din „Tosca” lui Puccini a devenit un port-stindard al artei Mariei Slătinaru – Nistor, interpretat de aproape 300 de ori atât în România cât şi pe scenele din întreaga lume; rol pe care l-a considerat cea mai semnificativă realizare interpretativă a sa.

I-a avut ca parteneri pe cei mai importanţi solişti ai scenelor pe care a cântat: tenorii Carlo Bergonzi, Giuseppe Giacomini, Giacomo Aragall, Franco Bonisolli, Nicola Martinucci, Luis Lima, Carlo Cossutta, James King, Peter Hoffmann, Vasile Moldoveanu, Giorgio Merighi; pe baritonii Gabriel Bacquier, Giuseppe Taddei, Piero Cappuccilli, Matteo Manuguerra, Juan Pons, Giorgio Zancanaro, Ingvar Wixell şi pe başii Theo Adam, Matti Salminen, James Morris.

De-a lungul impresionantei sale cariere a evoluat alături de nume sonore româneşti precum Ludovic Spiess, Eduard Tumagian, Nicolae Herlea şi David Ohanesian.

Celebra soprană  a obţinut premii precum cele de la Concursul Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” - Moscova (1966), Concursul Internaţional de la Toulouse - Franţa (1967), Concursul Internaţional „George Enescu” (1967), Concursul Internaţional de la s’Hertogenbosch - Olanda (1969), Concursul Internaţional de Canto „Francesco Vinas” - Barcelona, Spania (1969), precum şi Premiul "Glorie în Arta Lirică” (Uniunea Criticilor Muzicali), Medalia "George Stephănescu” (Opera Naţională Bucureşti), Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Naţional "Steaua României” în grad de ofiţer şi Ordinul "Meritul Cultural” în grad de Comandor, categ. D, "Arta Spectacolului”, iar  Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi i-a acordat înalta distincţie de „Doctor Honoris Causa”.

Biletele se găsesc pe tickets.operanb.ro şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni - duminică între orele 10.00 - 13.00 şi 14.00 - 19.00).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.