Catalogul expoziţiei de sculptură „Romulus Ladea”, deschisă în perioada 4 octombrie 2023 - 4 februarie 2024 la Muzeul Naţional de Artă al României, va fi lansat duminică la parterul Galeriei Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitaţi speciali la eveniment sunt: Adriana Botez Crainic, istoric şi critic de artă, Virgil Scripcariu, sculptor şi Radu Zaciu. Moderator va fi Judit Balint, curatorul expoziţiei. Accesul este gratuit.

Evenimentul marchează închiderea expoziţiei şi apariţia catalogului bilingv dedicat acesteia. Volumul prezintă cele 34 de lucrări expuse, fotografii ale monumentelor de for public şi fotografii din expoziţie. De asemenea, catalogul include, în premieră, un QR code care permite accesarea turului virtual al expoziţiei.

Expoziţia dedicată artistului Romulus Ladea, un eveniment care a adus în faţa publicului bucureştean, după mai bine de 50 de ani, cele mai importante sculpturi ale artistului aflate în patrimoniul muzeului, a altor şapte muzee din ţară, precum şi în două colecţii particulare, face parte dintr-un demers mai amplu al muzeului de a aduce în prim-plan sculptori români importanţi.

Cei trei invitaţi speciali au avut contribuţii deosebite în domeniul artei şi istoriei artei: Adriana Botez - Crainic este istoric si critic de artă, autoare a patru volume de Istoria Artei Universale, a unui volum de Istoria Artei Româneşti Moderne şi Contemporane, a tratatului de Teoria Sculpturii intitulat Arta Formei, a cărţilor bibliofile Montparnasse Bienvenüe şi Renaissance , Brâncuşi  şi a monografiilor Ion Popescu-Negreni, Valbudea şi Romulus Ladea (2017).

Virgil Scripcariu este sculptor, câştigător al Premiului pentru Sculptură al Uniunii Artiştilor Plastici 2023, autorul unor deosebite sculpturi şi monumente de for public, printre care cele mai recent este monumentul Lovinescu-Ierunca, dezvelit la Bucureşti în decembrie 2023, şi co-fondator al Muzeului-Atelier Şcoala de la Piscu.

Radu Zaciu are studii de matematică şi este un pasionat fotograf amator cu peste 2 milioane de vizualizări pe contul său de Flickr. A donat muzeului sculptura „Autoportret” semnată de Romulus Ladea. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.