Casa cu influenţe Art Deco a marelui actor Constantin I. Nottara (1859-1935), situată în bulevardul Dacia, a fost vândută, însă valoarea şi identitatea noului proprietar sunt confidenţiale, anunţă Romania Sotheby’s International Realty.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa a fost scoasă la vânzare în 2018 la preţul de pornire de 750.000 euro. În 2022, casa a fost listată la 650.000 de euro. 

Construit în 1931, în plină perioadă modernistă în arhitectura bucureşteană, edificul se integra perfect în arhitectura eclectică a bulevardului Dacia. Realizată cu sprijin financiar din partea Sindicatului Artiştilor Dramatici şi Lirici, care a donat o sumă importantă, clădirea a fost construită de arhitectul Victor Ştefănescu, în stil funcţional, cu influenţe Art Deco.

Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, clasă B, imobilul beneficiază de 18 camere şi 11 băi, având şi un teren de 192 mp. De-a lungul timpului, în imobilul de pe Bulevardul Dacia nr.2  a mai locuit şi fiul acestuia, compozitorul Constantin C. Nottara (1935-1951).

În anul 1956, în memoria celor doi mari artişti, la iniţiativa Annei Nottara, soţia lui C.C. Nottara, a fost deschis pentru public Muzeul Memorial "C.I şi C.C. Nottara", care a funcţionat în imobil până în anul 2016.

„Casa Nottara reprezintă o clădire cu o valoare culturală incontestabilă, atât prin prisma notorietăţii de care s-au bucurat proprietarii casei, dar şi datorită faptului că, timp de 60 de ani, cât timp a fost muzeu memorial, a oferit numeroase amintiri plăcute zecilor de mii de oameni care i-au călcat pragul”, a declarat Constantin Prisecaru, Managing Partner, Romania Sotheby’s International Realty.

Descendent al unei vechi familii bizantine de origine greacă, Constantin I. Nottara (1859-1935) a fost una dintre marile personalităţi ale teatrului românesc. S-a remarcat interpretând roluri importante precum: Lear şi Hamlet din piesele lui Shakespeare, bătrânul medic din „Medicul în dilemă” de Shaw, Vlaicu din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, Ion din „Năpasta” de Ion L. Caragiale şi în alte roluri importante ale acelor vremuri. Sub îndrumarea lui a apărut o nouă generaţie de artişti, precum Tony Bulandra, Ion Manolescu, Maria Ventura sau Maria Filotti.

Fiul actorului Nottara, Constantin C. Nottara (1890 - 1951), a fost unul dintre cei mai importanţi compozitori români. Fost elev al lui George Enescu, Constantin C. Nottara a fost unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Compozitorilor Români, şi fondatorul Orchestrei Municipiului Bucureşti (1929).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.