Casa Albă i-a restituit pe deplin acreditarea lui Jim Acosta de la CNN, punând capăt unei dispute de două săptămâni dintre reţeaua de televiziune şi administraţia Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Casei Albe i-au trimis luni după-amiază o scrisoare lui Acosta: „Primirea unui răspuns formal din partea consilierului dumneavoastră la scrisoarea noastră din 16 noiembrie ne-a determinat să luăm o decizie finală: acreditarea este restituită”.

Mesajul a fost însoţit de câteva reguli pe care jurnaliştii trebuie să le respecte pe viitor.

„Dacă refuzaţi să urmaţi aceste reguli pe viitor, vom acţiona în consecinţă. Preşedintele cunoaşte această decizie”.

Departamentul de Relaţii Publice a CNN a scris pe Twitter. „Astăzi, Casa Albă i-a restituit complet acreditarea lui Acosta. Drept urmare, procesul intentat de noi nu mai este necesar. Suntem nerăbdători să continuăm să transmitem de la Casa Albă”.

 

 

Vineri, un judecător a decis ca acreditarea lui Acosta să fie returnată. După câteva ore însă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Sarah Sanders şi directorul adjunctul al echipei de comunicare Bill Shine i-au trimis lui Acosta o scrisoare prin care îl informau de decizia lor preliminare de a-i retrage acreditarea. Ei i-au dat termen de răspuns duminică, ora 17.00, şi au spus că vor emite o decizie finală până luni, la ora 15.00. Avocaţii CNN au cerut în cursul zilei de luni o audiere de urgenţă.

Administraţia Trump a trasat un set de reguli pentru reporterii care participă la conferinţe de presă: un jurnalist căruia îi este dat cuvântul pune o singură întrebare după care lasă loc altor jurnalişti; o întrebare suplimentară va putea fi adresată dacă preşedintele sau alt oficial de la Casa Albă permite acest lucru; a lăsa locul altor jurnalişti înseamnă, când este cazul, predarea microfonului echipei Casei Albe pentru a fi folosit de un alt reporter; nesupunerea faţă de aceste reguli poate duce la suspendarea sau revocarea acreditării.

Oficialii de la Casa Albă susţin că Jim Acosta a întrerupt conferinţa de presă din 7 noiembrie când a refuzat să se oprească din a pune întrebări şi de a preda microfonul. Donald Trump l-a numit „nepoliticos”, iar lui Acosta i-a fost revocată acreditarea. CNN a dat în judecată Casa Albă.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.