Cărţi rare, ediţii princeps, hârtii istorice, manuscrise, mărturii de colecţie în corespondenţe ale unor personalităţi celebre, ce provin din 7 colecţii prestigioase, vor fi scoase la licitaţie marţi, 15 februarie, în cadrul unui eveniment dedicat hârtiilor valoroase - Licitaţia de Cărţi, Manuscrise şi Autografe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Artmark, licitaţia începe cu o selecţie specială de cărţi celebre care poartă semnătura olografă a autorilor lor, scriitori români sau universali celebri, precum Mircea Eliade, Constantin Noica, Marin Preda, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, dar şi Umberto Eco sau Waldorf Astor.

Între exemplarele cu dedicaţie şi semnate olograf se remarcă ediţia princeps a romanului exotic „Maitreyi” de Mircea Eliade, având un preţ de pornire de 200 de euro.

O altă piesă de mare însemnătate culturală este volumul „Poesii” de Mihai Eminescu din 1895, editat de S. Dimitriu şi Matei Eminescu (fratele poetului) şi „aprobată de Onor Minister al Instrucţiunei Publice şi Cultelor”, având un preţ de pornire de 1.000 de euro.

Din cele 7 colecţii scoase la licitaţie face parte şi ediţia princeps „Pe oglinzi” a celebrului umanist italian Umberto Eco, ce poartă dedicaţia sa olografă. Piesa de colecţie este datată 1985 şi are un preţ simbolic de pornire de doar 50 de euro.

Printre rarităţile licitaţiei se numără şi singura comedie scrisă în franceză de Vasile Alecsandri. Ediţia princeps „Bonetele contesei” poartă dedicaţia autorului către soţia lui Alexandru Romalo, ministrul Cultelor în guvernul Mihail Kogălniceanu. Raritatea de colecţie are preţul de pornire de 500 de euro, iar un alt exemplar se păstrează la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi. 

Licitaţia oferă colecţionarilor accesul la o premieră pe piaţa românească de carte -  scrisoarea trimisă de Emil Cioran, în care vorbeşte despre publicarea romanului „Pe culmile disperării” şi dorinţa de a „... sesiza mai bine şi mai direct ritmul interior al Germaniei noi”. Scrisoarea a fost scrisă de Cioran cu un an înaintea publicării celebrului roman şi pentru care va lua Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi şi Premiul Tinerilor Scriitori Români. Piesa inedită are un preţ de pornire de doar 600 de euro. 

Între cele mai impresionante exemplare din licitaţie se numără cărţile Reginei Maria - „Povestea vieţii mele”, în trei volume, cu numeroase reproduceri fotografice în afara textului, care are un preţ de pornire de doar 100 de euro, dar şi cartea „Din viaţa Majestăţii sale Elisabeta”, care poartă dedicaţia olografă a Reginei Elisabeta şi are un preţ de pornire de doar 100 de euro.

Bibliofilii şi colecţionarii de corespondenţe celebre au acces în cadrul licitaţiei din 15 februarie la trei scrisori necunoscute ale lui Anton Pann trimise către muzicianul Gheorghe Ucenescu. Corespondenţa dintre cei doi a avut loc în urmă cu 168 de ani şi poartă semnătura olografă a compozitorului muzicii imnului naţional al României. Raritatea extremă compusă din 6 file are un preţ de pornire de 600 de euro.

Pentru doar 50 de euro preţ de pornire va fi scoasă la licitaţie telegrama de mulţumire trimisă de regele Carol al II-lea către căpitanul Ion Postelnicu (ginerele ambasadorului francez Camille Blondel). Regele Carol al II-lea semna în 1938: „Mii mulţumiri pentru felicitările exprimate cu ocaziunea promulgării constituţiei”. Din colecţia scrisorilor celebre face parte şi documentul trimis de prim-ministrul I.G. Duca. Scrisoarea olografă a fost trimisă în perioada ministeriatului de externe, la 22 iulie 1922, având un preţ de pornire, în licitaţie, de 100 de euro.

O altă corespondenţă celebră este cea a marelui compozitor George Enescu şi impresarul Avram Cohen. Una dintre scrisori, de colecţie, datată 1937, are preţul de pornire de 100 de euro, şi povesteşte despre studiul său cu Yehudi Menuhin. Cealaltă scrisoare, cu acelaşi preţ de pornire de 100 de euro, semnată olograf de George Enescu, a fost trimisă la 10 aprilie 1934 către acelaşi impresar şi surprinde definiţia vieţii celebrului compozitor: „nu mă gândesc decât la partituri”.

Un dosar de anchetă a Anei Pauker, în licitaţie

În mod inedit, în cadrul Licitaţiei de Cărţi, Manuscrise şi Autografe, ajunge, din colecţia unui anticar, şi un dosar de anchetare disciplinară, în perioada 1952-1954, a Anei Pauker de către Partidul Muncitoresc Român. Dosarul ce are un preţ de pornire de 600 de euro conţine stenograme, declaraţii olografe sau dactilografiate, pro şi contra învinuirii politice, unele semnate olograf, inclusiv de către Ana Pauker. Dosarul, probabil incomplet, este totuşi o piesă de însemnătate istorică, a cărei cercetare amănunţită ar putea scoate la iveală informaţii noi despre fenomenul de epurare politică din perioada Gheorghiu Dej.

Valoare istorico-documentară are şi mica colecţie de meniuri ale unor mese festive, prilejuite de ocazii speciale, care închide selecţia Licitaţiei de Cărţi, Manuscrise şi Autografe - între care Meniul dineului de Crăciun la Palatul Regal din 24 decembrie 1901, dar şi cel din 28 noiembrie 1912, care au un preţ de pornire de 50 de euro fiecare. De la acelaşi preţ de pornire pleacă în licitaţie şi Meniul Banchetului oferit de oraşul Indianapolis în onoarea Reginei Maria în 1926 ori Meniul dineului oferit de Comitetul Olimpic Român în cinstea controversatei personalităţi feminine Leni Riefenstahl, faimoasa regizoare a filmelor de propagandă pentru partidul nazist, la restaurantul Capşa în 1939.

Raportat la însemnătatea pentru fondul arhivistic naţional a multora dintre documentele scoase la vânzare prin licitaţie, Casa A10 by Artmark a notificat Arhivele Naţionale în vederea eventualei exercitări a dreptului de preempţiune.

Licitaţia de Cărţi, Manuscrise şi Autografe va avea loc marţi, 15 februarie, ora 19.00, online, pe platforma Artmark Live. Până în ziua evenimentului, rarităţile pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, în regim gratuit, zilnic, în intervalul orar 10:00-20:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.