Carele miniaturale din lut de la Cuciulata şi Tiream, datând din epoca Bronzului, sunt exponatele lunii la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MNIR va expune, în perioada 5 iulie – 5 august, două bunuri arheologice deosebite păstrate în colecţiile sale – carele miniaturale preistorice din lut de la Cuciulata (jud. Braşov) şi Tiream (jud. Satu Mare).

Vernisajul micro-expoziţiei, organizate în cadrul seriei „Exponatul lunii”, va avea loc joi, începând cu ora 13.00, în sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

Cele două care miniaturale preistorice din lut au fost descoperite la finalul anilor 1950 şi au intrat în colecţiile MNIR odată cu constituirea muzeului, la începutul anilor 1970, potrivit muzeului.

Carul miniatural de la Cuciulata (jud. Braşov) a fost descoperit în 1958, cu prilejul săpăturilor arheologice de salvare efectuate de Gh. Bichir, în contextul deschiderii unei cariere de piatră de var. Piesa, rară prin caracteristicile sale şi starea de conservare, având doar o analogie cunoscută până în prezent, se încadrează din punct de vedere cronologic, pe baza ceramicii atribuite stilului Schneckenberg cu care se asocia, la sfârşitul Bronzului timpuriu.

Carul miniatural de la Tiream (jud. Satu Mare) a fost descoperit în contextul cercetărilor arheologice realizate în cuprinsul acestui sit preistoric situat în mlaştina Erului, cel mai probabil în anul 1959. Piesa, deosebită prin caracteristicile sale, se încadrează din punct de vedere cronologic în perioada mijlocie a epocii bronzului (prima jumătate a mileniului al II-lea a. Chr. – cultura Otomani).

De peste 15 ani, cea mai mare parte a colecţiilor Muzeului Naţional de Istorie a României nu este accesibilă publicului larg sau specialiştilor în domeniu. Demersul de faţă aduce în atenţia publicului, dar şi a specialiştilor, prin seria de evenimente „Exponatul lunii”, piese semnificative aflate în patrimoniul celui mai important muzeu de profil arheologico-istoric din România, etalate nu numai din raţiuni estetice, ci deopotrivă punând în discuţie teme de cercetare asociate acestora. Astfel, cele două obiecte au făcut recent subiectul unor studii documentare ale unor specialişti din cadrul MNIR, fiind incluse în proiecte de digitizare derulate de acesta.

Importanţa modelelor de care miniaturale din lut de la Cuciulata şi Tiream este legată în principal de problematica referitoare la apariţia şi distribuţia unor asemenea artefacte preistorice, dar şi pentru modul de realizare a acestor tipuri de obiecte, precum şi funcţionalitatea lor. De asemenea, în contextul elaborării unei noi tematici pentru expoziţia permanentă a MNIR, specialiştii muzeului vizează diverse teme de cercetare referitor la piese din patrimoniul acestuia; una dintre acestea se referă la posibilele rute de circulaţie folosite în preistorie, trasee condiţionate de mediul natural, care ulterior au fost utilizate şi dezvoltate pe parcursul altor epoci istorice.

Micro-expoziţia va fi deschisă în perioada 5 iulie – 5 august 2018 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.