Capodopere de Manet, Picasso şi Cezanne au fost redenumite, pentru o nouă expoziţie la Paris, după personajele de culoare pictate, pentru a promova diversitatea culorii în artă, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curatorii expoziţiei "Modele de culoare: de la Gericault la Matisse" le-au identificat pe anonimele care stăteau în faţa artiştilor spre a fi pictate. Pe vremuri, modelelor de culoare nu li se cunoşteau numele şi erau tratate din punct de vedere rasial. 

"Olympia" a lui Manet, pictată în 1863, în care este înfăţişată o prostituată goală, a fost redenumită "Laure", după femeia care pozează drept slujnică. 

Titlurile originale ale tablourilor au fost scrise în plan secund. 

Cercetătoarea americană Denise Murrell, unul dintre curatorii expoziţiei de la Musée d'Orsay, a spus că scopul acesteia este de a arăta că persoanele de culoare au jucat un rol major în naşterea artei moderne în Paris, dar nu li s-a acordat niciun merit în poveste. 

Ea a spus că identitatea lor a fost ascunsă în spatele unor etichete rasiale, precum negresă sau mulatră, aceasta din urmă provenind din cuvântul francez care înseamnă "măgar".

"Portrait of a Negress", de Marie-Guillemine Benoist, a devenit "Portrait of Madeleine".

Tabloul de deschidere "Portrait of a Negress", de Marie-Guillemine Benoist, a fost redenumit "Portrait of Madeleine" pentru expoziţie. A fost pictat în perioada dintre abolirea sclaviei la Revoluţia franceză în 1788 şi reinstituirea lui Napoleon în 1802. "Pentru mai mult de 200 de ani nu a fost făcută o cercetare cu privire la cine era ea", a spus Murrell.

Ea a adăugat că persoanele de culoare sunt prezente în unele dintre cele mai mari opere de artă ale epocii. 

Expoziţia, care va fi deschisă până la 21 iulie, include şi tablouri de Delacroix, Gauguin, Bonnard şi Cezanne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.