Campania ”Cuminţenia pământului - Ultimul tren“, lansată luni de Papaya Advertising, printr-un videoclip, a stârnit reacţii dintre cele mai diverse în mediul online. În timp ce ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţă pe Facebook că filmul nu a fost finanţat de instituţia pe care o conduce şi că drepturile de imagine aparţin proprietarilor actuali ai sculpturii, avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul celor două moştenitoare ale operei lui Constantin Brâncuşi, afirmă că agenţia de publicitate a primit aprobarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, agenţia Papaya lansa videoclipul ”Cuminţenia Pământului - Ultimul tren”. ”Credem că România nu trebuie să devină ţara tuturor posibilităţilor. Ci ţara în care doar lucrurile bune devin posibile. Îi suntem datori lui Brâncusi să ne păstrăm Cuminţenia? Poate”, era mesajul transmis pe pagina de Facebook a agenţiei.

După reacţii critice, în cea mai mare parte, dar şi de apreciere, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a ţinut să specifice, printr-un anunţ publicat pe pagina sa de Facebook, că acest videoclip nu a fost finanţat de instituţia pe care o conduce.

”Clipul video nu a fost finanţat de Minister şi nu face parte din campania oficială asumată de Guvernul României şi coordonată de Ministerul Culturii. Drepturile de imagine asupra «Cuminţeniei pământului» aparţin proprietarilor actuali ai lucrării lui Constantin Brâncuşi”, a scris marţi Corina Şuteu pe contul său de Facebook.

Contactat de News.ro, avocatul moştenitoarelor Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, Bogdan Grabowski, a declarat că proprietarii au acordat dreptul de folosire a imaginii sculpturii lui Brâncuşi.

”Doamnele proprietare, ca şi la solicitarea Ministerului Culturii şi în cazul altor asemenea, au fost de acord cu folosirea imaginii sculpturii”, a spus el.

Felix Tătaru, directorul GMP Group care coordonează campania naţională ”Brâncuşi e al meu”, nu a dorit să comenteze, pentru News.ro, mai mult decât a făcut-o pe contul său de Facebook: ”Bine lucrat! Felicitări Papaya!”

Până în prezent, suma totală strânsă din donaţii pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului” este de 562.117 de euro, potrivit anunţului făcut de ministrul Culturii pe 16 august.

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.