Experţii de la British Museum au transmis că lucrarea „Ţipătul”, cea mai cunoscută a artistului norvegian Edvard Munch, ar putea fi de fapt „Sperietura”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O litografie a tabloului a fost găsită şi poartă inscripţia: „Am simţit un mare ţipăt prin natură”. Aceasta este o referire la sursa de inspiraţie pentru acest tablou. Munch mergea în 1892 pe un fiord, urmărind oraşul Oslo, când cerul a devenit roşu sângeriu.

„Această versiune rară a «Ţipătului» pe care o expunem la British Museum arată clar că cea mai cunoscută lucrarea de artă a lui Munch descrie o persoană care aude un ţipăt şi nu, aşa cum mulţi continuă să susţină şi dezbată, o persoană care ţipă”, a spus Giulia Bartrum, curatoare a viitoarei expoziţii dedicate artistului norvegian.

Munch a inclus „în mod deliberat” explicaţia în această versiune pentru a descrie modul în care a fost influenţat.

„A încercat să surprindă o emoţie sau un moment în timp. Prin inscripţie ştim ce a simţit. Oamenii cred că este o persoană care ţipă, dar nu asta este de fapt”, a mai explicat curatoarea. „Este un bărbat care aude, fie că în capul lui sau nu. Simte senzaţia naturii care ţipă în jurul lui. Nu am nicio îndoială că această figură emblematică reacţionează la forţe naturale externe pe panta aceea. Ceea ce poate fi dezbătut în continuare este dacă, pentru Munch, aceste forţe erau reale sau de natură psihologică”.

Dacă subiectul tabloului ţipă sau ascultă este o problemă dezbătută de decenii. Fostul director al Muzeului Munch din Oslo, Gunnar Soerensen, a declarat: „Ar putea fi un ţipăt în natură sau o persoană ţipând. Este o chestiune de interpretare”.

Succesorul lui, Stein Olav Henrichsen, a spus că British Museum are dreptate. „Sunt multe comentarii făcute pe marginea acestei lucrări, dar avem chiar cuvintele lui Munch, iar această persoană îşi acoperă urechile auzind natura ţipând”.

„Nu ne deranjează dacă oamenii interpretează în moduri diferite. În timpul Războiului Rece, revista Time a pus «Ţipătul» pe prima pagină ca un comentariu la epoca respectivă. Am auzit că mai mulţi oameni îl folosesc pentru Brexit. Oamenii pot interpreta şi se pot bucura de artă în moduri diferite”, a declarat el pentru The Telegraph.

Expoziţia „Edvard Munch: love and angst”, care va fi deschisă la British Museum din 11 aprilie şi până pe 21 iulie, va fi cea mai mare expoziţie de printuri ale artistului, în Marea Britanie, în ultimii 45 de ani. Aproximativ 50 de lucrări au fost împrumutate de la Muzeul Munch.

„Ţipătul” este punctul central - litografia alb-negru a fost diseminată intens în timpul vieţii artistului şi l-a făcut faimos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.