Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2017, la care Suedia este invitată de onoare, va fi deschis oficial pe 24 mai, la ora 12.00, la Romexpo. Anneil Lindahl Kenny, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă dedicată evenimentului, că îşi doreşte ca prin această participare să fie construite şi mai multe punţi între ţara pe care o reprezintă şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suedia participă la Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2017 cu motto-ul ”Sweden: Creating Stories” (Suedia: Creând poveşti), pe care Anneil Lindahl Kenny l-a explicat în cadrul conferinţei de presă. 

”Am ales acest slogan deoarece suntem convinşi că, atunci când creezi o poveste, creezi în acelaşi timp o punte între oameni. Prin intermediul poveştilor putem comunica unii cu alţii. Prin poveşti putem inspira. Ne dorim ca prin participarea Suediei din acest an să împărtăşim celor din jur noi căi de gândire şi creativitate, să clădim şi mai multe punţi între ţările noastre şi, în cele din urmă, să construim noi poveşti împreună”, a spus Anneil Lindahl Kenny.

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, a anunţat că pentru prima dată la Bookfest va exista un spaţiu dedicat copiilor.

”Avem pentru prima dată un spaţiu foarte mare în afara spaţiilor cumpărate de edituri, dedicat special pentru copii. Sunt 70 de metri pătraţi la balconul pavilionului C1 în care se vor desfăşura tot felul de activităţi pentru copii. Piaţa de carte pentru copii este într-o creştere mondială accentuată şi noi trebuie să mergem pe trendul acesta. Şi mergem”, a spus Grigore Arsene.

Anneil Lindahl Kenny a amintit că Ambasada Suediei va organiza 20 de evenimente, întâlniri, şi dezbateri care îi au în centru pe cei nouă invitaţi din Suedia – scriitori, editori şi ilustratori.

Invitaţii Suediei sunt designerul grafic şi ilustratoarea Stina Wirsén, Mårten Sandén, preşedinte al Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii, Athena Farrokhzad, care a scris cartea ”Trado”, poeta Cecilia Hansson, Majgull Axelsson, una dintre cele mai importante scriitoare suedeze din prezent, scriitorul Aris Fioretos, Jacob Dalborg, director al trustului Bonnier, editorul Arina Stoenescu, şi Johannes Klennel, editor al uneia dintre cele mai vechi reviste europene de bandă desenată alternativă din lume, ”Galago”, şi al editurii cu acelaşi nume, dedicată benzii desenate.

Anneil Lindahl Kenny a menţionat că vor fi organizate două expoziţii: una dedicată literaturii pentru copii, intitulată ”Unde cresc copiii”, iar cealaltă, fenomenului ”Nordin Noir” – ”Swedish Crime Scenes”.

”Vrem să plasăm în centrul atenţiei şi să promovăm importanţa actului educaţional, egalitatea între sexe, incluziunea social şi diversitatea”, a mai spus ambasadoarea Suediei.

Ambasada Suediei a realizat şi un program dedicat copiilor, în parteneriat cu Eematico, o organizaţie autohtonă care care dezvoltă programe educaţionale bazate pe joacă. Programul se va desfăşura la etaj, în pavilionul C1.

”La aceste activităţi invităm copiii să participe. Vom crea cărţi poştale din Suedia, vom construi oraşul Stockholm pe o hartă imensă şi vom colora personaje din cărţile suedeze. Aceste activităţi sunt dedicate copiilor între 3 şi 12 ani. La aceste activităţi vor participa şi case de copii din Bucureşti care vor veni în grupuri organizate”, a spus Mihai Leontescu, coordonator proiecte şi comunicare la Ambasada Suediei.

În fiecare seară, de la ora 18.00, vor avea loc proiecţii de film. ”Evenimentele din standul Suediei se vor concentra pe autorii suedezi – vom avea un eveniment despre stimularea lecturii pentru copii, despre Suedia şi cum promovează ţara educaţia prin literatura pentru copii, evenimente despre literatura vizuală şi ilustraţii. Vom avea şi un eveniment despre scriitura feminină – cum aleg subiectele cărţilor scriitoarele şi de unde îşi găsesc inspiraţie”, a adăugat el.

Standul Suediei va fi inaugurat la deschiderea oficială din 24 mai, la care vor participa Anneil Lindahl Kenny şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Standul va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Ambasada Suediei în România, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât şi la spaţiul de evenimente AGORA din cadrul Pavilionului C4, potrivit site-ului Bookfest. 

Deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2017 va fi precedată de lansarea cărţii ”Postdance”, de Mårten Spångberg, duminică, 21 mai, de la ora 17.00. La eveniment va participa autorul, precum şi Alina Popa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.