Cultura berii în Belgia şi rumba cubaneză au fost introduse, miercuri, în "patrimoniul cultural imaterial" al umanităţii, printr-o decizie a comitetului UNESCO, reunit ad-hoc la Addis Abeba, a anunţat organizaţia într-un comunicat, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu peste 1.500 de tipuri de bere diferite, "frabricarea şi aprecierea" acestei băuturi "face parte din patrimoniul viu al multor comunităţi aflate pe întreg teritoriul Belgiei", a argumentat Bruxelles-ul. "Această cultură joacă un rol în viaţa cotidiană precum şi când la evenimente festive", se arată în comunicatul UNESCO. 

Cuba, de cealaltă parte, şi-a apărat rumba, "melanj festiv de muzică şi dans", "simbol al unei societăţi marginalizate în Cuba". "Rumba în Cuba, cu cântecele, mişcările, gesturile şi muzica sa, este o expresie a rezistenţei şi stimei de sine care evocă în egală măsură graţia, senzualitatea şi bucuria de a fi alături de oameni", este rezumatul UNESCO.

Sărbătorirea Noului An pe 21 martie în 12 ţări - Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazakhstan, Kîrghîzstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Turcia -, cunoscută sub numele de "Nowruz" în India şi în Iran, se adaugă la lista de cinci nou intrate pe lista patrimoniului cultural imaterial.

Un eveniment festiv (Mangal Shobhajatra), creat de studenţi în Bangladesh şi cele 24 de perioade solare chinezeşti, importante pentru agricultori, completează lista. 

Comitetul de protecţie al patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, care îşi are sediul din 28 noiembrie până în 2 decembrie în Etiopia, examinează dosarele a 37 de candidaţi înscrişi pe lista "reprezentativă" a diferitelor tipuri de patrimoniu viu (dans, muzică, gastronomie, sărbători sau festivaluri). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.