Belarus a fost descalificată de la Eurovision Song Contest 2021 după ce a înscris un al doilea cântec ale cărui versuri încălcau regulile competiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu două săptămâni, reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul, au cerut Belarusului să înscrie un nou cântec, după ce a fost ridicată problema că piesa propusă avea un subtext politic.

A doua melodie propusă, cântată de acelaşi grup, Galasy ZMesta, a fost acum considerată ca nepotrivită.

Galasy ZMesta este cunoscut că ironizează protestele faţă de preşedintele Alexandr Lukaşenko. Demonstraţiile au început în Belarus în vara anului trecut, după ce el câştigat alegerile prezidenţiale.

„I Will Teach You”, cântec al grupului Galasy ZMesta, cuprinde versuri ca „Te voi învăţa să te supui regulilor”, stârnind critici din partea reprezentanţilor opoziţiei. Mulţi s-au temut că permiţând prezentarea unui astfel de cântec ar legitima reprimarea violentă a protestelor.

EBU a decis că versurile sunt neadecvate şi a ceut Belarusului să înscrie o altă piesă, dacă ţara vrea să participe la concursul din luna mai de la Rotterdam.

Lukaşenko însuşi s-a exprimat legat de această situaţie: „Încep să ne preseze din toate părţile. Chiar şi la Eurovision, văd. Vom face un alt cântec. Vedeţi că acesta este politizat cu totul”.

Noua piesă a fost de asemenea respinsă. EBU a spus că a examinat cu atenţie melodia pentru a stabili eligibilitatea.

„A fost concluzionat că noua înscriere încalcă de asemenea regulile competiţiei prin care este asigurat că acest concurs nu este instrumentalizat sau dezonorat. Din păcate, Belarus nu va participa la cea de-a 65-a ediţie a Eurovision Song Contest din mai”, se arată într-un comunicat.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă - alături de România - alte 40 de ţări.

România va fi reprezentată la ESC 2021 de Roxen, care va interpreta melodia „Amnesia” pe scena de la Rotterdam.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.