Directorul general al BBC, Tim Davie, a anunţat marţi că rezultatul unei anchete privind reangajarea în 2016 a jurnalistului Martin Bashir, cel care a intervievat-o pe prinţesa Diana în 1995, va fi comunicat săptămâna viitoare. Materialul realizat de reporter a adus corporaţia în mijlocul unui scandal, după ce o investigaţie independentă a dezvăluit că pentru obţinerea interviului el a recurs la metode lipsite de etică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Davie a spus că „nu există îndoieli” că reangajarea lui Bashir, după mai mulţi ani de la interviu, a fost „o mare greşeală”. El a adăugat că jurnalistul lucra pe o perioadă de preaviz de trei luni, care era aproape încheiată.

BBC l-a reangajat pe Bashir ca redactor pe probleme religioase, la finalul anului 2016, când deja începuseră să reapară întrebări legat de abordarea sa privind interviul cu prinţesa Diana difuzat în cadrul programului „Panorama”.

La începutul acestei luni, a fost confirmat că el a renunţat la slujbă din cauza unor probleme de sănătate.

Într-un interviu acordat BBC 4, Davie, care a preluat funcţia de director general al BBC în septembrie 2020, a spus că o anchetă „rapidă” referitoare la decizia de reangajare a lui Bashir este în derulare.

„Intervievăm oameni, adunăm documente şi ar trebui să publicăm ceva săptămâna viitoare. Nu există vreo îndoială cu ce ştiţi acum - este o mare greşeală”, a spus el.

Davie a continuat spunând că există trei motive pentru care a acceptat demisia lui Bashir, depusă înainte de apariţia raportului anchetei independente conduse de judecătorul John Dyson.

Primul a fost existenţa unor „probleme de îngrijire medicală foarte importante”, al doilea l-a reprezentat faptul că „a permis o despărţire curată, fără plată suplimentară” şi al treilea a fost acela că BBC nu era limitată în vreun fel să ajungă la adevăr.

Rezultatul investigaţiei Dyson publicat săptămâna trecută arată că Bashir a falsificat documente bancare concepute să sugereze că prinţesa Diana era supravegheată - pentru a-i câştiga încrederea fratelui ei, contele Spencer, şi, ulterior, pentru a avea acceptul prinţesei de a acorda interviul.

Având în vedere interesul media pentru acest interviu, BBC a muşamalizat cele aflate despre cum Bashir a obţinut interviul, a mai arătat ancheta.

Graficianul Matt Wiessler a încercat să dezvăluie metodele lui Bashir şi a reclamat că a fost marginalizat după ce şi-a exprimat îngrijorarea că documentele falsificate pentru Bashir au fost folosite pentru a o convinge pe prinţesă să acorde interviul. El a spus că Bashir i-a cerut să creeze aceste documente şi că a fost „ţap ispăşitor” într-o anchetă a BBC din 1996 făcută legat de interviu.

„Chiar persoana care a ridicat această problemă a avut de suferit enorm, lucru pe care îl regretăm foarte mult”, a mai spus Davie marţi. „Asta nu se mai poate întâmpla. Am îmbunătăţit procedeele, dar vreau să revăd lucrurile”.

Tim Davie a spus că doreşte să se întâlnească cu Wiessler, faţă de care a prezentat din nou scuze. Întrebat dacă este de părere că Wiessler ar trebui să fie despăgubit, Davie a răspuns că trebuie să aibă o consultare juridică. „Ne vom angaja în acea discuţie, pentru că este clar că noi am greşit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.