Conducerea BBC a anunţat luni că va face o revizuire a politicilor editoriale şi de denunţare ale corporaţiei, în urma raportului privind interviul acordat în 1995 de prinţesa Diana.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, comitetul director a spus că acceptă pe deplin concluziile lordul Dyson, judecătorul pensionat care a condus ancheta independentă, şi a prezentat din nou scuze tuturor celor afectaţi de deficienţele descoperite de el.

Comitetul a precizat: „Cunoaştem impactul pe care evenimentele descrise în raport l-au avut asupra multor oameni (...) Recunoaştem de asemenea că publicul avea dreptul să se aştepte la ceva mai bun din partea BBC”. În plus, va fi analizată şi reangajarea în urmă cu mai mulţi ani a jurnalistului Martin Bashir, cel care a realizat interviul.

Ministrul britanic al Culturii, Oliver Dowden, este de părere că BBC are nevoie de o schimbare de atitudine în urma raportului privind circumstanţele în care interviul a fost obţinut de jurnalistul Martin Bashir pentru programul „Panorama”.

Luni, în The Times, el a scris: „BBC trebuie să îşi îmbunătăţească metodele pentru a se asigura că asta nu se va mai întâmpla vreodată şi asta înseamnă o accentuare a acurateţei, imparţialităţii şi diversităţii de opinie. Aşa cum au observat alţii, BBC poate uneori să cadă pradă atitudinii «noi ştim cel mai bine». Gândirea de grup în orice organizaţie rezultă în lipsa de provocări şi luarea de decizii greşite. Din acest motiv, schimbarea culturală trebuie să fie un punct central după raportul Dyson”.

Dowden a mai notat că investigaţia lui Dyson a expus deficienţe care au lovit în plin valorea şi cultura BBC şi a evidenţiat ruşinea pe care oamenii care au lucrat pentru corporaţie întreaga lor viaţă au simţit-o legat de dezvăluiri.

Prinţii William şi Harry au spus că înşelătoria în cazul interviului acordat de prinţesa Diana în 1995 pentru BBC şi practicile lipsite de etică ale postului de televiziune au înrăutăţit relaţia dintre părinţii lor şi au alimentat paranoia mamei lor.

Ancheta independentă a descoperit că intervievatorul Martin Bashir a acţionat într-un mod „necinstit” şi a falsificat documente pentru a obţine interviul.

În raportul publicat săptămâna trecută a fost precizat că ancheta internă făcută de BBC în 1996, în urma plângerilor iniţiale referitoare la cele întâmplate, a fost „extrem de ineficientă”.

Bashir, care a renunţat la colaborarea cu BBC cu puţin timp înaintea publicării raportului, a declarat că falsificarea documentelor a fost „o prostie din partea mea” şi că regretă acest lucru, dar a spus că acestea nu au avut vreo influenţă asupra deciziei prinţesei Diana de a fi intervievată.

Ancheta independentă a fost comandată de BBC la finalul anului trecut, după ce contele Spencer, care i-a prezentat-o pe sora lui, prinţesa Diana, lui Bashir, a făcut acuzaţiile public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.