Banksy a dezvăluit o lucrare de 20 de metri înălţime, la New York, pentru a atrage atenţia asupra faptului că artista turcă Zehra Doga este în închisoare, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginea sa în spatele gratiilor este reprezentată cu ultima bară în formă de creion iar pe perete este un apel la eliberare. 

Doga a fost închisă pentru doi ani şi nouă luni, anul trecut, în Turcia, pentru picturile cu oraşul kurd Nusaybin. O lucrare a ei, reprodusă după o fotografie de ziar, arată acest oraş distrus de conflictul armat. 

Fotografia originală a fost făcută de forţele guvernamentale în zona în care s-au luptat cu militanţii kurzi. Ea arată steaguri turceşti peste clădiri dărâmate. 

Artista a publicat lucrarea pe reţelele de socializare iar ulterior a fost arestată şi condamnată. 

Muralul lui Banksy, care evidenţiază primul ei an de detenţie, a fost pictat pe celebrul Bowery Wall, consacrat de Keith Haring, un artist din anii 80. 

Imaginea a fost creată împreună cu un alt artist, cunoscut ca Borf, care a făcut închisoare pentru graffiti-urile sale. 

Dogan a aflat de mural, potrivit editorului lui Banksy. 

Artista turcă împarte celula cu alţi 40 de deţinuţi, primind rar vizite. 

O imagine a lucrării ei a fost proiectată deasupra celei a lui Banksy joi seară. 

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film şi pictor englez. În operele sale, arta urbană satirică şi epigramele subversive combină elemente de umor negru cu desene în graffiti, realizate după un şablon distinctiv. Lucrările sale artistice de critică politică şi socială au fost realizate în majoritatea cazurilor pe străzi, pereţi şi poduri din oraşe din întreaga lume.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentaţi maeştri ai stilului street-art, se vând la licitaţie cu preţuri considerabile, care ajung de multe ori la câteva sute de mii de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.