„Băiatul văduvă”, performance work in progress semnat de Eugen Jebeleanu, adaptare a piesei „Tom à la ferme” scrisă de Michel Marc Bouchard, va fi prezentat la finalul lunii iunie, la Teatrelli din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat News.ro, la finalul lunii mai, regizorul a declarat: „Este un performance work-in-progress, o formă intermediară de spectacol, după piesa «Tom à la ferme» a canadianului Michel Marc Bouchard, după care a făcut şi Xavier Dolan un film”. El a explicat atunci şi că proiectul va aduce şi „puţin din film”.

Din distribuţie fac parte Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriş şi Cosmina Stratan.

Producţia propune o nouă perspectivă asupra intimităţii relaţiilor interumane şi a stigmatelor încă prezente în societate, fiind realizată în parteneriat cu Institutul Francez din România şi integrându-se în acţiunile prin care acesta sprijină scena artistică locală.

„Băiatul văduvă” al lui Eugen Jebeleanu, artist apreciat atât la nivel naţional, cât şi în plan internaţional şi laureat UNITER în 2020 pentru cea mai bună regie, se concentrează pe o abordare dublă - teatru şi cinema -, spectacolul fiind montat în mai multe etape de creaţie, pe structura unui laborator teatral cu public. Prima etapă a producţiei work in progress pune accent pe performance-ul teatral într-un spaţiu regândit din perspectivă cinematografică, în cea de-a doua etapă urmând să fie dezvoltată cu precădere componenta legată de zona de cinema.

Textul lui Bouchard plasează personajele între tandreţe şi violenţă, jonglând între statutul de victime şi călăi, mânaţi de dorinţe înnăbuşite şi porniri animalice. În prim-plan se află povestea tânărului Tom şi călătoria lui în micul oraş de provincie de la ţară, unde locuieşte familia iubitului său, decedat într-un accident de maşină. Parcursul său pătrunde în intimitatea profundă a relaţiilor interumane şi a stigmatelor sociale.

„Michel Marc Bouchard vorbeşte despre doliu, despre «închisori» şi secrete. Autorul spune: «înainte să înveţe să iubească, homosexualii învaţă să mintă. Suntem nişte mitomani curajoşi». Tom sunt eu şi sunt acei tineri homosexuali care trăiesc în frică şi culpabilitate. Îmi doresc cu acest proiect să aduc împreună teatrul şi cinema-ul, într-o formă teatrală performativă în care cele două medii dialoghează, care să redea unghiul subiectiv al personajului central Tom, la intersecţia dintre jocul realist psihologic şi «distanţarea» faţă de naraţiunea fictiunii, care să vorbească despre rănile intime şi politice ale lumii în care trăim, pentru că după această lungă izolare, cred că teatrul poate fi şi o artă a vindecării”, a transmis Eugen Jebeleanu într-un comunicat.

Distribuţia a fost aleasă de Eugen Jebeleanu în urma unui casting la care s-au înscris aproximativ 200 de actriţe şi actori. Personaj în „Băiatul văduvă” este şi Uber, câinele actriţei Mihaela Sîrbu.

Reprezentaţiile primei etape a performance-ului work in progress sunt programate în zilele de 28, 29 şi 30 iunie, de la ora 19:30. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.