Lungmetrajul ”Bacalaureat”, pentru care Cristian Mungiu a primit trofeul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes 2016, va fi lansat în cinematografele britanice pe 31 martie, iar The Guardian a dedicat un articol amplu regizorului român. Cineastul vorbeşte despre societatea românească de astăzi, despre compromisul moral care este rezultat al comunismului şi despre lucrurile pentru care nu are speranţă că se vor schimba în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mic de statură şi cu o voce calmă, Cristian Mungiu este un lider neverosimil al unei revoluţii cinematografice. Însă, odată ce al doilea film al său, drama «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a câştigat trofeul Palme d’Or în 2007, Mungiu a devenit cel mai cunoscut regizor, şi lider, dintr-un grup de cineaşti care s-au remarcat în urmă cu zece ani în Europa estică post-comunistă - şi, mai ales, în noul val care a explodat în România, ţara care a experimentat cea mai grea tranziţie de la dominaţia sovietică, de la finalul anilor 1980”, notează The Guardian.

După aproape trei decenii de la Revoluţia care a dus la moartea a 1.100 de persoane, scrie publicaţia britanică, Mungiu are un nou film care rulează în cinematografe, ”al treilea de la succesul din urmă cu zece ani”. ”Graduation/ Bacalaureat” este o fabulă adâncită în deziluzie şi compromis.

În opinia britanicilor, ”Bacalaureat” este, mai degrabă, un portret al unei societăţi încă dezorientate, confuze din cauza tranziţiei de la autoritarism, care pâlpâie în lumina stridentă a capitalismului.

”Când faci un film dintr-o ţară fost comunistă, oamenii întotdeauna îl relaţionează cu perioada comunistă, pentru că nu ştiu nimic altceva despre aceste ţări”, a spus Mungiu, care a adăugat că producţia sa a avut un parcurs bun în ţările care nu au fost incluse în pactul de la Varşovia. ”Oamenii relaţionează cu filmul mult mai mult decât vă imaginaţi în ţări care nu au fost comuniste”, a mai spus regizorul român, dând ca exemplu Italia şi Grecia.

Un aspect evident în ”Bacalaureat” este certitudinea pe care o are personajul central privind beneficiile educaţiei într-o universitate din Marea Britanie. Mungiu spune: ”În comunism, oamenii nu aveau acces la informaţii despre Vest şi îşi imaginau. Nu era o chestiune legată doar de bani, ci despre un loc unde totul merge mai bine - oamenii sunt oneşti, regulile şi legile sunt respectate”.

”Pentru noi, dacă trăieşti 50 de ani într-o ţară unde autorităţile sunt atât de corupte, de nedrepte cu poporul, tot acest compromis moral pe care îl vedeţi astăzi este rezultatul acelei perioade. Poate că am avut speranţe prea mari, dar am fost foarte naivi: am crezut, după căderea comunismului, că va veni, nu doar libertatea, ci şi belşugul. Nu s-a întâmplat niciodată aşa”, a mai spus Mungiu.

Regizorul susţine că pentru oameni, acum, este foarte clar: ”Este fără speranţă să te gândeşti că poţi schimba lucrurile în România, pentru timpul vieţii tale, însă poate merită pentru copii”.

Cristian Mungiu vorbeşte despre migraţie ca fiind ”soluţie individuală”, uneori mai uşoară decât rămânerea şi încercarea de a schimba societatea, pe care o numeşte ”soluţie colectivă”. ”Când mă aflam pe băncile şcolii, eram numiţi generaţie de sacrificiu. Dar şi părinţii noştri au fost nimiţi la fel. Acum aud că şi copiii noştri sunt numiţi aşa. Sincer, este un semn că lucrurile nu sunt sănătoase”.

Cineastul mai vorbeşte despre realitate şi adevăr, pentru a-şi descrie proiectul. ”Nu sar de la un personaj la altul. Ştim la fel de multe ca personajul principal; aşa se întâmplă în viaţă.Nu folosescmuzică, pentru că în viaţă nu există muzică şi nu vreau să semnalez spectatorului cum să simtă. Nu este corect. Ca regizori, putem face mai bine de atât”, a încheiat Mungiu.

Regizorul Cristian Mungiu va prezida juriul celei de-a 20-a ediţii a Shanghai International Film Festival, care va avea loc în perioada 17 - 26 iunie. În plus, el va prezida şi juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje la Festivalul de Film de la Cannes.

Cristian Mungiu s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză, la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 a devenit licenţiat în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009), ”După dealuri” (2012) şi ”Bacalaureat” (2016).

Este primul regizor român care a câştigat trofeul Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu pelicula ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului ”După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes în 2016 cu filmul ”Bacalaureat”.

În 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia "Crucea Casei Regale a României", după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional ”Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films.

În iunie 2016, regizorul Cristian Mungiu a fost invitat să facă parte din rândul membrilor cu drept de vot ai Academiei de film americane, instituţia care decernează în fiecare an premiile Oscar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.