Autorităţile din oraşul german Trier au scos la vânzare bancnote comemorative de 0 euro pentru a celebra 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx, cel mai cunoscut "fiu" al oraşului, potrivit Newsweek.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai cunoscută lucrare a lui Marx este "Manifestul Partidului Comunist", scrisă împreună cu Friedrich Engels şi publicată în 1848. Marx a murit în 1883.

Bancnotele-suvenir se vând în magazine cu 3 euro (3,71 de dolari). 

Biroul de turism al oraşului din sud-vestul Germaniei vinde bancnotele ca parte dintr-un număr de evenimente care celebrează 200 de ani de la naşterea lui Marx, pe 5 mai. 

Bancnota, care este autorizată de European Central Bank, în ciuda faptului că este doar suvenir şi etichetată astfel, s-a dovedit a fi populară pentru că primul lot de 5.000 de bucăţi s-a vândut repede, obligând autorităţile să comande alte 20.000 de copii. 

”Bancnota aminteşte de criticile lui Marx la adresa capitalismului şi, desigur, se potriveşte perfect cu Marx ca motiv”, a declarat Norbert Kaethler, şeful biroului de turism din oraşul Trier, potrivit Reuters.

Bancnota de 0 euro va fi vândută la Porta Nigra, o poartă romană care este cel mai cunsocut reper al oraşului Trier. 

Marx şi-a petrecut primii 17 ani din viaţă la Trier, înainte de a prezice că socialismul va învinde într-o zi capitalismul. 

În ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai influenţi scriitori şi filosofi din istorie, Marx a trăit şapte ani în sărăcie. 

Autorităţile germane au schimbat temporar culorile semafoarelor cu imaginea lui Marx şi o nouă statuie a scriitorului va fi dezvelită pe 5 mai. 

Monumentul din bronz de 4,4 metri înălţime şi o greutate de trei tone, creat de artistul chinez Wu Weishan, a fost un cadou din partea guvernului chinez. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.