Autorităţile din Mexic au înapoiat o sculptură din bronz Nigeriei după ce au împiedicat o tentativă de contrabandă în ţară, potrivit oficialilor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artefactul este din oraşul Ife, în sud-vestul Nigeriei, faimos pentru lucrări care înfăţişează regalitatea şi zeităţile puternicului regat Yoruba de altădată. 

Sculptura înfăţişează un bărbat aşezat cu picioarele încrucişate, cu capul acoperit şi ţinând în mână un obiect. 

Angajaţii de la vamă au confiscat-o pe aeroportul principal din Mexico City. 

"O piesă frumoasă de bronz şi, fiind o moştenire nigeriană, trebuie să se întoarcă acasă", a spus Diego Prieto, directorul Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic. 

Institutul va verifica dacă sculptura face parte la origini din regatul Yoruba. Opera a fost înmânată ambasadorului Nigeriei în Mexic, Aminu Iyaw.

Ministerul Afacerilor Externe din Mexic a precizat că artefactul a fost exportat ilegal. 

"Ne opunem comercializării ilegale de obiecte arheologice, o cauză importantă prin care patrimoniul cultural al naţiunilor lor de origine sărăceşte, întrucât subminează integritatea culturilor şi, implicit, a umanităţii", a afirmat Julián Ventura Valero, secretarul adjunct al ministerului. 

Autorităţile nu au oferit detalii referitoare la cine s-a aflat în spatele tentativei de contrabandă a sculpturii în Mexic. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.