Un tribunal din Berlin i-a condamnat joi la mai mulţi ani de închisoare pe autorii furtului monedei de aur de 100 de kilograme dintr-un muzeu din capitala germană în 2017, unul dintre cele mai spectaculoase cazuri din ultimii ani în Germania, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi bărbaţi, în vârstă de 21 şi 23 de ani, cunoscuţi pentru legăturile lor cu mediul din crima organizată berlineză, au primit în primă instanţă patru şi şase ani de închisoare, a indicat tribunalul regional din Berlin.               

Hoţii au intrat în noaptea de 27 martie 2017 cu ajutorul unei schele în Muzeul Bode, aflat în centrul oraşului Berlin, pentru a furat de acolo o monedă din aur masiv estimată la 3,75 milioane de euro. 

Un membru al securităţii muzeului, care le-a furnizat datele despre sistemul de alarmă al instituţiei, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare.                

O a patra persoană suspectată că a participat la jaf a fost eliberată. 

Această monedă canadiană din aur de 100 de kilograme pe care apare efigia reginei Elizabeth a II-a a fost numită "Big Maple Leaf". 

Niciodată regăsită, anchetatorii estimează că a fost, fără îndoială, topită iar aurul revândut sau expediat în străinătate. 

Potrivit mass-media germane, nu există decât cinci exemplare din această monedă în lume. 

Cei doi hoţi au intrat în muzeu cu ajutorul unei scări, înainte de a sparge geamul care proteja piesa.  

Reţinuţi în iulie 2017, Ahmed şi fratele său Wayci fac parte, potrivit presei germane, din clanul Remmo, o mare familie de kurzi de origine libaneză, care a avut deseori probleme cu poliţia şi sistemul de justiţie în trecut. 

Aceste grupări care "domnesc" în lumea interlopă din Berlin funcţionează ca o organizaţie criminală, puternică şi bogată, potrivit experţilor.    

Potrivit site-ului muzeului berlinez, moneda "Big Maple Leaf" a fost emisă de Royal Canadian Mint în anul 2007 şi a fost inclusă în Guinness Book of Records pentru gradul ei de puritate "inegalabil".

Moneda canadiană, care are un diametru de 53 de centimetri şi o grosime de trei centimetri, a fost împrumutată Muzeului Bode din Berlin în decembrie 2010.

Muzeul Bode deţine una dintre cele mai mari colecţii de monede din lume, alcătuită din peste 540.000 de loturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.