Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a participat, marţi, la Sibiu, la proiecţia unui film despre recuperarea brăţărilor dacice, anchetă pe care a condus-o. Pelicula, intitulată ”Pe urmele aurului transilvan”, face parte din selecţia oficială a Festivalului ”Astra Film” care se desfăşoară până în 22 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizatorilor Festivalului Astra Film, ”Pe urmele aurului transilvan” este o peliculă ce vorbeşte ”cu suspans, umor şi dramă despre furtul şi traficarea unor artefacte arheologice şi, mai ales, despre investigaţiile care au urmat, cu o durată de peste zece ani şi desfăşurate pe două continente: Europa şi America de Nord”.

”Investigaţiile, conduse de cel care avea să devină procurorul general al României, pe atunci procuror general al judeţului Alba Iulia, au urmărit traiectoria celor 24 spirale misterioase de aur găsite de un pădurar în Carpaţii Transilvaniei, în apropierea Sarmizegetusei Regia”, precizează organizatorii festivalului.

Proiecţia filmului a avut loc, marţi, la Sala Thalia din Sibiu, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr care a coordonat ancheta, dar care a şi apărut în film, într-un interviu. 

”În dosarul acesta s-a lucrat zi – lumină şi când ştii că eşti pe cale să recuperezi un bun aparţinând patrimoniului cultural naţional lucrezi non-stop până când îl vezi la Muzeu. Astăzi, sunt 13 piese recuperate. După cum aţi văzut şi în film, sunt 24 despre care noi avem diverse informaţii, probe, fotografii, avem chiar şi greutatea unora din aceste piese”, a declarat Augustin Lazăr, la finanul proiecţiei.

Lazăr se declară convins că toate artefactele vor fi recuperate.

”Ele vor fi recuperate fără nicio îndoială pentru că au trăsături particulare după care pot fi identificate. Nimeni nu le poate păstra din momentul în care au apărut undeva la suprafaţă. Ele vor fi şi peste 5 ani – 10 ani – 20 de ani. Este important că că noi am identificat aceste bunuri, că am recuperat o parte dintre ele şi oriunde vor apărea surioarele lor se va şti că ele sunt din România şi că au făcut obiectul acestui dosar”, a mai spus procurorul general.

Astra Film Festival, ediţia a XXIV-a, are loc până în 22 octombrie, şapte săli din municipiul Sibiu fiind transpormate în cinematograf.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acestei ediţii vor avea loc proiecţii ale celor mai noi şi captivante filme româneşti, hituri ale cinematografiei internaţionale, concerte, instalaţii multimedia şi evenimente imersive. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.