Artistul disident Ai Weiwei susţine că autorităţile din Beijing i-au demolat atelierul pe care îl avea în capitala Chinei fără a-i da un preaviz, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o serie de clipuri publicate pe Instagram, el arată cum fosta fabrică a fost demolată.

În vârstă de 66 de ani, Ai Weiwei trăieşte în Germania de când a părăsit China în urmă cu trei ani. Fervent critic al guvernului chinez, Ai Weiwei şi-a luat adio de la spaţiul din Beijing pe ce îl folosise mai bine de un deceniu.

Unul dintre asistenţii lui, Gang Ra, a declarat pentru AFP că acordul de închiriere a clădirii a expirat anul trecut, însă atelierul „pur şi simplu nu a fost posibil” să fie mutat la timp din cauza volumului de lucrări prezente acolo.

El a precizat că le-a fost spus că trebuie să se mute în câteva zile, dar că nu i-a anunţat nimeni că va începe demolarea.

Un alt studio al lui din Shanghai a fost distrus în 2011 şi nici în acel caz, spune artistul, nu a fost înştiinţat.

 

 

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

Fiul unuia dintre cei mai cunoscuţi poeţi chinezi, Ai Weiwei a realizat designul stadionului „Bird's Nest” din Beijing pentru Olimpiada din 2008, iar de la acel moment a devenit un critic al guvernului.

A fost arestat pentru mai multe luni în 2011 şi autorităţile i-au confiscat paşaportul. În 2015 s-a mutat la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.