Astronautul francez Thomas Pesquet îi invită, duminică, pe îndrăgostiţii de spaţiu şi cuvinte la o dictare ce va fi realizată de pe orbită şi transmisă la Muzeul Aerului şi Spaţiului din Bourget, în apropiere de Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jur de 500 de persoane de toate vârstele sunt aşteptate, cu foi şi stilouri, pentru a scrie după dictarea astronautului un fragment din romanul lui Marguerite Duras "Un barrage contre le Pacifique", precizează organizatorii acestui eveniment cu acces liber şi în aer liber. 

La ora 15.00, pe pista expoziţiei vor fi instalate mese şi scaune, un ecran gigant va transmite un videoclip înregistrat cu Thomas Pesquet, aflat în misiune din aprilie pe Staţia Spaţială Internaţională, la 400 de kilometri de Pământ. 

"Thomas Pesquet este cel care a ales acest text clasic al literaturii franceze", a explicat pentru AFP romancierul Rachid Santaki, organizatorul dictării.

De opt ani, acest autor de romane poliţiste (între care "Les Anges s'habillent en caillera") "scoate dictarea din şcoală" pentru a face un exerciţiu popular şi "grandios": el a citit mai mult de 500d e texte în penitenciare, cartiere, pe Stade de France, dar şi pe reţelele de socialiare şi la radio. 

"Din spaţiu, dictarea îi va face pe oameni să viseze!", a spus scriitorul, care îşi doreşte ca unele persoane să depăşească "trauma" care le-a fost provocată de un astfel de exerciţiu în şcoală.    

"Îmi place mult principiul care transformă în ceva ludic, sper eu, un exerciţiu care are uneori o reputaţie proastă", a spus şi astronautul în vârstă de 43 de ani.                        

Thomas Pesquet a mărturisit că a citit la 20 de ani "Un barrage contre le Pacifique", apărut în 1950. "Să particip la o dictare din spaţiu, asta mă face să-mi doresc să recitesc prin prisma experienţei mele de astăzi, să văd cum rezonează acum în mine metafora barajului". 

După prima lectură a fragmentului (aproximativ 700 de semne), Rachid Santaki va citi un al doilea, lent, înainte de sesiuena de autocorectare.

Evenimentul va fi retransmis sâmbătă, 11 septembrie, la ora locală 17.00, în emisiunea sa de la radio France Culture. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.