Peggy Whitson, care va deveni în curând cel mai experimentat astronaut american prin prisma timpului petrecut în spaţiu, a preluat pentru a doua oară comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), duminică, în ziua în care doi cosmonauţi ruşi şi un astronaut american au început pregătirile pentru a reveni pe Terra, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peggy Whitson, în vârstă de 57 de ani, a preluat pentru a doua oară comanda ISS, duminică. Ea a devenit prima femeie care a deţinut funcţia de comandant al avanpostului orbital în 2007.

Pe 24 aprilie, Peggy Whitson va deveni astronautul american cu cea mai îndelungată prezenţă în spaţiu, depăşind recordul deţinut în prezent de Jeff Williams, ce constă în 534 de zile. Peggy Whitson deţine deja recordul pentru cea mai mare durată de timp petrecută de o femeie în spaţiu şi cea mai mare durată de timp petrecută de o femeie în afara ISS, pe orbită.

”Peggy va stabili un nou record”, a spus actualul comandant al staţiei, Shane Kimbrough, duminică, în timpul ceremoniei de predare a prerogativelor de comandant al avanpostului orbital, ce a fost transmisă de NASA TV. ”Va deveni prima femeie care va fi deţinut de două ori rolul de comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale”, a adăugat el.

Shane Kimbrough şi cosmonauţii ruşi Serghei Rizhikov şi Andrei Borisenko îşi vor închie misiunea de 173 de zile la bordul ISS, luni. Capsula lor spaţială va ateriza în Kazahstan în jurul orei 11.21 GMT (14.21 ora României, n.r.).

Înlocuitorii lor, americanul Jack Fischer şi rusul Fiodor Iurchin, vor ajunge pe ISS la data de 20 aprilie.

Agenţiile spaţiale ale Statelor Unite şi Rusiei au anunţat săptămâna trecută că au luat decizia de a extinde misiunea lui Peggy Whitson cu trei luni. Ea va ţine locul celui de-al treilea astronaut care ar fi trebuit să ajungă alături de Jack Fischer şi Fiodor Iurchin la bordul ISS.

Rusia îşi reduce numărul de astronauţi - de la trei la doi - în cadrul echipajului prezent pe ISS până la lansarea de anul viitor a noului ei laborator spaţial, a anunţat directorul agenţiei spaţiale, Roscosmos, săptămâna trecută, la U.S. Space Symposium, un eveniment organizat în Colorado Springs.

Peggy Whitson a ajuns la bordul ISS în noiembrie 2016 alături de cosmonautul rus Oleg Noviţki şi astronautul francez Thomas Pesquet. Ei vor reveni pe Terra, fără Peggy Whitson, pe 2 iunie.

Astronauta americană urmează să revină pe Terra în septembrie, alături de Jack Fischer şi Fiodor Iurchin, după ce va fi stabilit un record pentru un astronaut american - 665 de zile pe orbită. Cosmonautul rus Ghenadi Padalka este cel mai experimentat astronaut din lume, întrucât a acumulat pe parcursul carierei sale un număr total de 878 de zile petrecute pe orbită.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.