Astra Film Festival debutează duminică la Sibiu şi se va desfăşura în aer liber, în săli de cinema şi online, în perioada 5-12 septembrie. Evenimentul de deschidere, care va avea loc începând cu ora 18.00, la Scena Lac din Cadrul Muzeului Astra, va fi prezentat de jurnalista Teodora Tompea, iar Tudor Chirilă va recomanda programul festivalului. Publicul va avea ocazia să vadă în premieră documentarul eveniment „Acum ştii”, al regizorului Emmanuel Cappelle, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate şansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanităţii. Seara se va încheia cu un concert Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temele principale ale #AFF2021, „Alerta de colaps climatic”, „Cupluri în ape tulburi”, „Procreare în noile coordonate”, „Moarte indecentă şi Graniţe”, tratează unele dintre cele mai importante şi mai profunde subiecte ale momentului.

Festivalul Astra Film Sibiu, ajuns la cea de a 28-a ediţie, va prezenta 200 de evenimente cinematografice, inclusiv programul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac, Bărcile de Salvare, care va prezenta proiecţiile unor filme realizate de jurnalişti de la Recorder şi de la emisiunea „România, te iubesc!” (Pro TV). Plus nelipsitele surprize.

Evenimentele vor putea fi urmărite în săli de cinema, în aer liber şi online: la Muzeul Astra (Scena Lac, Târgul de Ţară, Amfiteatru, Mori de Vânt), în Piaţa Mică, la Astra Film Studio şi la Centrul Besoiu. Programul complet, bilete, alte detalii, pe site-ul festivalului: https://astrafilm.ro.

Evenimente speciale în prima zi a festivalului

Gala de deschidere va începe la ora 18.00 pe Scena Lac din Muzeul Astra şi va fi urmată de proiecţia în premieră a filmului „Acum ştii” (2021 - Franţa, r. Emmanuel Cappelle). Este un film-şoc, a cărui concluzie („Schimbările climatice vor arunca lumea în colaps”) are toate şansele să schimbe părerea spectatorilor asupra viitorul umanităţii. Imediat după film, spectatorii sunt chemaţi să participe la o dezbatere moderată de jurnalista Teodora Tompea, a cărei invitat special este Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteorologice extreme. Va urma apoi, de la 21:30, concertul Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

Organizatorii au avut de ales din aproximativ 3.000 de filme venite din toată lumea, din India în Columbia şi din Norvegia în Burkina Faso. Selecţia realizată de organizatori va propune foarte multe premiere; mai mult de patru filme din cinci vor fi văzute pentru prima oară în România, iar printre ele se află numeroase premiere mondiale.

„Astra Film Festival este cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură şi o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani. Selecţia oficială va confirma acest lucru, propunând filme remarcabile şi foarte multe premiere. Filme pe care le poţi vedea doar la Sibiu, şi niciunde altundeva. Poveşti ale oamenilor, felul lor de a fi. Filme întotdeauna profunde, necosmetizate, care te lovesc într-un fel, poate te schimbă, şi te aruncă înapoi în viaţa ta mai matur şi mai înţelept”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Vor fi patru secţiuni competiţionale (Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Vest, România şi DocSchool), iar premiile în valoare de 20.000 de euro sunt oferite de ICR, HBO Europe, Consulatul Germaniei în Sibiu, UCIN, Cinelabs.

Astra Film DokTank, programul dedicat industriei cinematografice

Profilul profesional al celei de a 28-a ediţii Astra Film Festival este completat de Astra Film DokTank (6-12 septembrie), un consistent program dedicat industriei de film. Va fi o ediţie hibridă: unele activităţi se vor desfăşura la Sibiu, altele online.

„Programul Astra Film DokTank are ca scop încurajarea dezvoltării şi creşterii industriei documentare româneşti şi europene. Prin acest program selectăm şi promovăm proiecte în toate etapele dezvoltării, oferindu-le regizorilor de film documentar o platformă prin care să interacţioneze cu experţi din industrie şi să găsească potenţiali parteneri pentru proiectele lor”, declară Kato Csilla, director artistic Astra Film Festival.

Astra Film Lab este un workshop intensiv de patru zile pentru proiectele de film, ce constă în programe de mentoring, discuţii, întâlniri one-to-one şi un pitch public în faţa unei audienţe de experţi şi reprezentanţi ai industriei cinemaului documentar. Astra Film Lab pune accent pe proiecte şi echipe din regiune, cu scopul de a facilita schimburi internaţionale. Pentru ediţia din acest an au fost selectate 11 proiecte din Bulgaria, Croaţia, Germania, Italia, Letonia, Moldova, Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria şi România.

De asemenea, în cadrul zilelor Dok Tank vor mai avea loc întâlniri şi mese rotunde cu teme precum viitorul filmului documentar în televiziune şi realizarea primului lungmetraj documentar, cu participarea studenţilor de la universităţi europene de filme şi patru evenimente majore: O viaţă în spatele camerei, Stereotipurile şi etica documentarului, Masterclass Salome Jashi şi Workshop Christoph Krutzler.

Pasionaţii de film documentar vor avea ocazia să întâlnească un invitat foarte special, Gary Clarke, unul dintre cei mai apreciaţi directori de imagine din Marea Britanie, nominalizat la Premiile Emmy. Gary Clarke va susţine un masterclass, „În Căutarea Realului: Etica Documetarului Dramatizat” (miercuri 8 septembrie, 14.00) şi un dialog cu Liviu Tipuriţă - nominalizat la BAFTA (joi 9 septembrie, 14:00). Ambele întâlniri vor avea loc la Sala CHANGES de la intrarea principală în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Scurtă istorie a documentarului şi prezentarea câtorva idei care au făcut obiectul dezbaterilor de la realizarea primelor imagini în mişcare şi continuă să influenţeze producţiile vizuale în zilele noastre. Prezentare de dr. Oana Ivan, profesor asistent al programului de master în film documentar al Facultăţii de teatru şi film din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

Discuţie cu Salome Jashi din Georgia, moderată de criticul Ionuţ Mureş. Salome Jashi este unul dintre cele mai interesante nume de pe scena documentarului actual. Filmele ei au fost selectate şi premiate la festivaluri precum Visions du reel din Elveţia şi Sundance din SUA. Acum 5 ani, a câştigat premiul Astra Film pentru cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est (cu filmul The Dazzling Light of Sunset). Anul acesta, este prezentă în selecţia oficială cu un film-parabolă, Taming the Garden (Pădurea domestică).

Unul dintre cei mai valoroşi actori de teatru şi film din Austria, Christoph Krutzler, va susţine un workshop în limba engleză, despre influenţele reciproce pe care le exercită filmul documentar şi cel de ficţiune (11 septembrie, 13.00 - Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala „Changes”, Pavilionul de la Intrarea 1). Krutzler este invitat special la premiera documentarului #newTogether (regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti.

43 de titluri din selecţia oficială, prezentat şi la Astra Film Online

Ediţia din acest an va include şi o componentă online, în cadrul căreia un număr de 43 de titluri din selecţia oficială vor putea fi vizionate de oriunde din România.
Filmele vor deveni accesibile după proiecţia lor fizică de la Sibiu şi vor rămâne disponibile pe platforma festivalului timp de o săptămână după încheierea ediţiei fizice, adică până în 19 septembrie ora 23.59.

Detalii despre filmele cu programare online şi modul de achiziţionare a biletelor şi abonamentelor vor fi disponibile pe site-ul festivalului www.astrafilm.ro începând de luni 6 septembrie 2021.

Concertele AFF2021

Ca de fiecare dată, Astra Film Festival oferă Vibraţii AFF, o serie de concerte ale unor trupe foarte apreciate de public, orice vârstă ar avea. Astfel, publicul este aşteptat să câte şi să danseze împreună cu artiştii de la Martyn Jacques of The Tiger Lillies: Cabinet of Dr Caligari (Cine-Concert) - duminică, 5 septembrie, 21:30 (Scena Lac). Cei trei membri ai trupei, Adrian Stout, Martyn Jacques şi Jonas Golland, au dezvoltat un stil muzical propriu - o combinaţie originală între operă, muzică gypsy şi rock experimental.

Alte concerte recomandate: Taraful Jean Americani şi Corina Sârghi miercuri, 8 septembrie , ora 22:30 in Piata Mica ; DJ Kosta - joi, 9 septembrie, 14:00 (Târg de Ţară); Mădălina Pavăl - sâmbătă, 11 septembrie, 14:00 (Târg de Ţară).

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.