Ediţia aniversară Astra Film Festival, care va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie, propune publicului peste 250 de evenimente cinematografice de top, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Posterul oficial al evenimentului este realizat după un desen al artistului Dan Perjovschi.

Selecţia de anul acesta cuprinde peste 130 de filme din mai mult de 40 de ţări, care vor fi prezentate în cele patru secţiuni competiţionale şi într-o serie de programe speciale, în 15 spaţii de eveniment.

Sunt programate 75 de premiere naţionale, precum şi producţii premiate deja la Sundance, Cannes, Berlinale sau IDFA.

Programul e completat de filmele selectate pentru full-dome, de expoziţii, concerte, petreceri şi evenimente-surpriză de-a lungul celor opt zile de festival. Lista cu toate filmele din selecţia oficială poate fi consultată pe site-ul Astra Film: https://www.astrafilm.ro/news/selectia-oficiala-aff-2023.

„După 30 de ani de Astra Film Festival, pot spune că filmul documentar şi-a câştigat un loc de cinste, binemeritat, în tabloul cinematografiei româneşti. Mă bucur că am pus şi noi umărul, prin intermediul festivalului, la această realizare. Mulţumesc regizorilor români care şi-au înscris filmele la festival şi care, de-a lungul anilor, au transformat Astra Film Festival în casa filmului documentar”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film Festival.

Patru secţiuni competiţionale

În cele patru secţiuni competiţionale ale festivalului Astra Film din Sibiu (România, Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală şi de Est şi DocSchool) au fost selectate 43 de filme, din care 31 sunt premiere mondiale, europene sau naţionale.

România. Ca în fiecare an din istoria de trei decenii a festivalului Astra Film, producţiile selectate pentru Secţiunea competiţională România aduc în faţa publicului cele mai noi şi mai valoroase filme documentare realizate de regizorii români în perioada 2022-2023. Din cele 11 filme selectate, produse în Franţa, Luxemburg şi România, 6 sunt premiere (patru mondiale şi două naţionale).

Voci emergente ale documentarului. Secţiunea dedicată autorilor aflaţi pe drumul între debut şi consacrare aduce în atenţia publicului 9 filme foarte noi (cinci dintre ele vor fi proiectate în premieră naţională la Sibiu).

Europa Centrală şi de Est. În secţiunea în care vom prezenta poveşti adevărate din spaţiul sud-est european am selectat 10 filme, dintre care 7 se vor vedea la Sibiu pentru prima oară în România.

Docschool. Filmul documentar studenţesc se bucură şi în acest an de o reprezentare spectaculoasă, iar 13 din cele 14 filme documentare aflate în competiţie sunt premiere (6 mondiale, 3 internaţionale şi 4 naţionale).

Alte câteva zeci de filme vor fi prezentate în cadrul unor programe speciale, cum sunt DokTank - programul de industrie al festivalului, Astra Film Junior - programul de educaţie prin film documentar, proiecţiile Cinema DOM din Piaţa Mare şi medalioanele dedicate maeştrilor cinemaului documentar.

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, oferit de Ministerul Culturii - partener strategic, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.