ArtSafe, primul depozit privat din România, cu o suprafaţă de 5.000 mp în Platforma UAP, a fost inaugurat joi, la Combinatul Fondului Plastic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Depozitul asigură condiţii de conservare cu respectarea tuturor normelor muzeale impuse de ICOM, climatizare controlată digitală şi sistem de securitate la standarde bancare.

ArtSafe monitorizează bunurile 24/7 cu supraveghere digitală video şi detectoare de mişcare, iar gestiunea, înregistrarea şi depozitarea bunurilor se face printr-un sistem de tracking avansat. Lumina, umiditatea şi temperatura sunt constante şi controlate conform normelor muzeale în vigoare.

Plasarea operelor de artă se face în spaţii protejate împotriva depunerilor de impurităţi. Zonele de depozitare beneficiază de lumină cu filtrare UV, fără lumină naturală.

Pe lângă depozitarea propriu-zisă a operelor de artă şi a obiectelor de colecţie la standarde muzeale contemporane, ArtSafe mai asigură: coordonarea de expoziţii şi evenimente culturale, transport naţional şi internaţional în condiţii de maximă siguranţă a bunurilor mobile, servicii de ambalare, iar manipularea se face de către profesionişti care au lucrat în domeniu mai bine de un deceniu.

"Inaugurarea primului depozit privat destinat bunurilor culturale semnifică nu doar o iniţiativă consistentă şi lăudabilă, ci, mai ales, un semn de maturizare conceptuală pe seama protejării patrimoniului cultural. Totodată, îl privim ca pe o necesară investiţie, care aşază în raporturi de cointeresare mediile artistice, grupul colecţionarilor, instituţiile de cercetare şi cele muzeale. Depozitul, dotat tehnic performat, reprezintă deasemenea o realizare de vârf şi un exemplu pe seama noilor concepţii privitoare la conservarea bunurilor culturale, considerate ca inestimabilă parte a avuţiei naţionale", a spus prof. univ. dr. Ioan Opriş, fondator al Muzeului Naţional Cotroceni. 

Combinatul Fondului Plastic s-a înfiinţat în Bucureşti în 1952 de către Uniunea Artiştilor Plastici din România pentru a adăposti ateliere de artişti, zone dedicate profesioniştilor din branşa artistică. În prezent, găzduieşte un complex de clădiri multifuncţionale, fiind un adevărat hub al artei contemporane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.