Directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” şi artişti populari din toate colţurile ţării au spus despre Prinţul de Wales că este o prezenţă extraordinară, un om fără complexe, o personalitate cu şarm, după ce Alteţa Sa a vizitat, joi, muzeul în aer liber din Bucureşti. Moştenitorul Coroanei britanice a fost interesat de tehnicile de lucru ale meşterilor populari, a zăbovit la standul fiecăruia şi a declarat muzeul un loc ”magnific”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moştenitorul Coroanei britanice a fost primit cu pâine şi sare joi, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. Prima oprire a fost la casa tătărască de pe Aleea Minorităţilor din Satul Nou amenajat în muzeu, apoi la biserica din Dragomireşti, unde Gelu Voicu şi Taraful din Teleorman şi dansatorii ansamblului Burnaşul din Alexandria au interpretat şi dansat Căluşul. Profitând de moment, prinţul Charles s-a prins în hora mare a dansului tradiţional.

Gazdele l-au invitat să guste câteva produse tradiţionale la hanul La Barieră. Acolo, el a băut limonadă şi a fost servit cu plăcintă dobrogeană pe care a primit-o la pachet.

Prinţul Charles a fost încântat de Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, descriindu-l la final ”magnific”, aşa cum a declarat Paula Popoiu, directorul instituţiei, cea care l-a însoţit pe tot parcursul vizitei.

”Alteţa Sa mi-a spus la final că muzeul este magnific, acesta a fost cuvântul. A fost interesat de tot, în special de tehnici şi de oameni. Nu i-am adus cântece din Transilvania, ci din Sud. S-a prins în horă şi i-a plăcut limonada, şi pe bună dreptate, după atât efort”, a afirmat Paula Popoiu pentru News.ro.

Prinţul de Wales a salutat toţi meşterii care erau în Muzeu, la fiecare a zăbovit, a întrebat ce tehnică folosesc şi mai ales cu ce materiale lucrează. ”La Biserica din Dragomireşti, veche de aproape 300 de ani, a vrut să ştie mai multe despre restaurarea care va începe în curând. ”La Casa tătărască, prima oprire, casă pe care acum o construim, a văzut chirpicii şi olanele”, a povestit managerul muzeului.

Moştenitorul Coroanei britanice a vrut să intre într-un bordei din Muzeu, pentru că a fost foarte mirat de construcţie şi a vrut să ştie mai multe despre cum se trăia în secolul XIX în Dolj. ”Bordeiul este un loc sub pământ. Am intrat şi i-am explicat cum e cu mâncarea în ţest, tot felul de tradiţii. Cred că l-am câştigat şi pentru Sudul ţării”, a adăugat Paula Popoiu, care a avut şi ea un cadou pentru Prinţ, cartea ei, ”Antropologia Dobrogei”.

La casa Chiojdu Mic din judeţul Buzău, Prinţul a urcat pe prispă şi a studiat ţesăturile din păr de capră, admirând-le totodată şi pe doamnele îmbrăcate în costume tradiţionale.

Pe pajiştea casei de la Jurilovca, Tulcea, Prinţul Charles a fost întâmpinat de Ivan Patzaichin, care i-a dăruit o vâslă cu semnătura sa şi au discutat despre Deltă.

Fostul canoist medaliat olimpic a declarat pentru News.ro că discuţia cu Prinţul Charles a fost despre Deltă şi despre lotca pregătită special pentru el. ”În primul rând ne-am exprimat regretul că nu a putut veni în Deltă până acum. Nici de data asta n-am reuşit să-l aducem în Deltă, dar sunt convins că în viitorul apropiat o să reuşim, pentru că dânsul cunoaşte foarte multe lucruri despre Deltă, ştie ce facem noi acolo. O să reuşim să-l aducem, pentru că merită să vadă. I-am dăruit o vâslă din inima Deltei, tocmai ca să o păstreze şi să-i aducă aminte de Deltă, poate aşa reuşeşte să-şi programeze mai repede vizita”, a explicat Ivan Patzaichin, fondatorul Asociaţiei Mila 23, care are ca scop proiecte de dezvoltare durabilă.

Alteţa Sa Regală a suprins pe toată lumea când s-a prins în hora mare a Căluşului, alături de dansatorii ansamblului Burnaşul din Alexandria, acompaniaţi de Taraful ”Lăutarii” din Teleorman, conduşi de Gelu Voicu. ”Dumnealui admiră Transilvania, însă noi venim cu un suflu nou şi cred că l-am cucerit”, a spus coordonatorul lăutarilor. 

”Mare lucru nu m-a întrebat, am vorbit mai mult eu. I-am dăruit nişte opinci din piele de vită pe care le poate purta. S-a uitat aşa, să vadă dacă merg pe piciorul dânsului. Dacă avea timp, puteam să-l învăţ să facă opinci. N-ar fi fost rău”, a spus Alexandru Ilinca, din Vâlcea, care a mai dăruit opinci şi doamnei Biden, aflată într-o vizită în România.

Prinţul Charles nu a gustat miere, dar a primit din partea unui producător tradiţional două borcane, unul cu miere de salcâm şi altul cu seminţe şi fructe.

Tehnica unui alt meşter care lucra la o cruce de mână a fost admirată de Prinţul de Wales. «Totul e manual?», m-a întrebat el. Da. «Şi asta e unealta ta?», a continuat. Da. La noi, în popor, cine nu-şi face unealta, nu e meşter adevărat. I-am arătat cum aşchiez, pentru că asta l-a interesat şi i-am dăruit o cruce de mână”, a spus Vasile Modoveanu.

”Era o cruce care reprezenta Sfânta Treime, cu stea, pe care era gravat un serafim. Tare mult i-a plăcut pentru că era o compoziţie. Acea cruce este ortodoxă şi a primit-o cu mare plăcere. S-a văzut pe faţa lui bucuria. Mi-a strâns mâna. A fost o mare bucurie. A dat să plece şi i-am spus că mai am ceva. Şi i-am făcut o surpriză, pentru soţie, o ladă de zestre din lemn de tei, o miniatură. Eu am clasificat-o ca lada de zestre a fetei bogate. Desenul antropomorf are deasupra capului coroana, simbolul regalităţii, şi mi-am zis: uite, te ajută şi Dumnezeu! S-a întors acel ofiţer de rang înalt care-l însoţea şi mi-a cerut o carte de vizită, să ştie de unde a primit”, a povestit Vasile Modoveanu, din Moreni, Dâmboviţa.

Meşterul a fost fascinat de prezenţa vizitatorului de rang înalt. ”Extraordinar ca prezenţă. Se vede clar prin ochii lui, prin căldura lui că are răbdare. Puţini oameni mari, oameni la nivelul dânsului se apleacă la omul de jos”, a adăugat el.

”A vrut să ştie despre lemnul pe care pictez icoanele. Şi de pietre, pentru că i s-a părut mai special. Mi s-a părut cald, prietenos, popular, fără complexe”, a fost părerea meşterului popular Mihaela Bădescu, din Bucureşti.

Încondeiatul ouălor a fost demonstraţia care i-a atras cel mai mult atenţia, în faţa bisericii din Dragomireşti. A admirat mai ales ouăle încondeiate în tehnica batic (scufundare în vopsea) şi a glumit cu Elena Hojda, artizan din Bucovina. ”Nici nu mai ştiu cum mă cheamă, aşa de multe emoţii am avut. M-a întrebat dacă mai văd să încondeiez fără ochelari şi i-am spus că da”.

Din Vrancea, Radu Uşurelu, i-a arătat Prinţului Charles cum prelucrează şindrila. ”Nu ştiu ce a zis, n-am înţeles, dar mi-a spus cineva că a fost fascinat. A stat mai bine de cinci minute aici şi i-am arătat cum prelucrez”. 

Zeci de vizitatori, grupuri de turişti străini şi copii aflaţi în săptămâna Şcoala Altfel au fost curioşi să-l vadă, să-i vorbească Alteţei Sale. ”Ştii că la televizor arată într-un fel, dar când îi vezi în realitate... sunt oameni”, a comentat o doamnă referitor la atitudinea reprezentanţilor caselor regale în public.   

Prinţul de Wales vizitează România până vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.