Artiştii români şi elveţieni care au participat la concertul prieteniei dintre James Joyce şi Constantin Brâncuşi, pus în scenă de pianista Ana Silvestru, sâmbătă, la Sala Radio, au fost aplaudaţi minute în şir. În public s-au aflat ambasadorul Elveţiei, Arthur Mattli, şi cel al Irlandei, Paul McGarry.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul s-a desfăşurat cu casa închisă, toate biletele fiind vândute cu trei zile înainte de concert.

„Mulţumesc publicului şi artiştilor care au urcat pe scenă alături de mine pentru o seară cu adevărat minunată şi specială. Îmi era dor de publicul din România şi mă simt cu adevărat norocoasă că am fost pe scenă chiar de ziua lui Constantin Brâncuşi”, a declarat Ana Silvestru.

Gândit de pianista Ana Silvestru ca un omagiu adus muzicalităţii sculptorului Constantin Brâncuşi, „Concertul prieteniei dintre James Joyce şi Constantin Brâncuşi” a debutat cu Trio „Contraste” de Béla Bartók. Au urmat Sonata pentru violoncel şi pian de Claude Debussy şi Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară şi pian de George Enescu. Seara de muzică s-a încheiat în aplauze cu Trioul pentru pian, vioară şi violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin.

Alături de Ana Silvestru, pe scenă s-au aflat artişti foarte apreciaţi din România şi din Elveţia, precum Paul Handschke - solo cellist al Orchestrei Tonhalle Zürich, Cosmin Bănică - violonist, concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, Rafael Butaru - violonist, concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi Emil Vişenescu - solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. Ana Silvestru a cântat la pian la fiecare din cele patru momente ale spectacolului.

Totul a fost gândit anume pentru a fi pus în scenă de ziua lui Constantin Brâncuşi, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui James Joyce şi un secol de la publicarea romanului „Ulysses”, iar lucrările au fost alese astfel încât să comunice teme importante ale creaţiei celor doi mari artişti: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas în suflet, tragedia războiului, fluiditatea şi evoluţia infinită a operei de artă.

Organizatorii anunţă că pregătesc o înregistrare a spectacolului, care va fi pusă, zilele următoare, la dispoziţia celor care nu au reuşit să cumpere bilete. 

Concertul prieteniei dintre James Joyce şi Constantin Brâncuşi a fost organizat de Asociaţia „Ana Silvestru Classics” din Zürich şi co-produs de Radio România Muzical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.