Concertul susţinut luni seară de rapperul Travis Scott la Roma a stârnit temeri legate de un cutremur. Îndoielile privind siguranţa sitului arheologic se înmulţesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Circus Maximus este un monument. Nu este nici un stadion, nici o sală de concerte”. La patru zile de la concertul rapperului Travis Scott, directorul parcului arheologic Colosseum cere oprirea concertelor în monumentele istorice din Roma.

„Aceste concerte rock gigantice îl pun în pericol, la fel ca şi Muntele Palatin, care se află chiar alături”, a declarat Alfonsina Russo pentru agenţia italiană de presă AGI. Luni, concertul cântăreţului a reunit aproape 70.000 de persoane, care au cântat şi au sărit pe ritmul melodiilor sale, până la punctul de a provoca un cutremur în Oraşul Luminilor. Sute de locuitori au simţit trepidaţii puternice şi au sunat la serviciile de urgenţă, relatează cotidianul naţional La Stampa.

A doua zi, Institutul italian de geofizică şi vulcanologie a confirmat, într-o notă postată online, că software-ul său seismic a „înregistrat clar entuziasmul fanilor lui Travis Scott la concertul său de la Circus Maximus”.

„Speranţa este ca Roma să pună în valoare cum se cuvine Circus Maximus. Circus Maximus ar trebui să fie în sfârşit reamenajat, astfel încât istoria şi funcţia sa în Roma antică şi în perioadele succesive să fie pe deplin înţelese”, spune directoarea. Fostul hipodrom, care obişnuia să găzduiască curse de care şi evenimente de divertisment, a găzduit deja concerte susţinute de Imagine Dragons, Guns N'Roses şi Bruce Springsteen.

Turneul „Utopia” al cântăreţului Travis Scott fusese anunţat în Oraşul Etern cu doar o săptămână mai devreme, pe 1 august. Vestea a venit după anularea concertului lui Travis Scott la poalele Piramidelor din Giza, în Egipt, din cauza unor „dificultăţi majore de producţie”. În decurs de doar câteva ore, toate cele 70.000 de bilete fuseseră vândute.

Cu toate acestea, evenimentul a fost marcat de mai multe incidente: după ce o bombă cu piper a fost detonată, peste şaizeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mai târziu în cursul serii, un adolescent de 14 ani, care se căţărase pe un zid în încercarea de a se bucura de concert, a căzut de la o înălţime de patru metri; pompierii au intervenit.

„După părerea mea, evenimentele muzicale pot avea loc în continuare, dar acestea trebuie să fie bine selectate, cum ar fi opera şi baletul”, a continuat Alfonsina Russo. „Concertele rock ar trebui să aibă loc pe stadioane, pentru a nu pune în pericol siguranţa publică”.

Autorităţile italiene s-ar putea teme de un nou „efect Piazza San Marco”, cu referire la mişcarea de mulţime care a avut loc în 2017, în timpul finalei Ligii Campionilor; două femei au murit, iar aproximativ 1.500 de persoane au fost rănite. În mod similar, la 5 noiembrie 2021, în timp ce Travis Scott cânta la festivalul Astroworld, o îmbulzeală s-a soldat cu moartea a zece persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.