Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă că 29 de proiecte, în valoare de aproximativ 3,6 milioane de lei, au fost selectate pentru finanţare prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I/ 2021).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O finanţare totală în valoare de 3.599.810 de lei este disponibilă pentru 29 de proiecte, provenind din toate regiunile istorice, evaluate ca eligibile pentru finanţare în urma Apelului I/ 2021.

Proiectele selectate pentru finanţare se înscriu în categoriile: 1) intervenţii de urgenţă (IU) - 4 proiecte selectate, în valoare totală de 711.664 lei; respectiv 2) pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare) 25 de proiecte selectate, în valoare totală de 2.863.000 lei.

Între proiectele câştigătoare se află: Restaurarea şi conservarea portalului şi uşii principale de acces a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”- corpul vechi-Faza PFU (proiect fază unică); consolidarea, conservarea, restaurareaa şi refuncţionalizarea turnului de apa din cadrul Domeniului Cantacuzino-Floreşti- fazele DALI, DTAC, PT şi DE. 

"Cu toate că aşteptarea noastră era aceea de a finanţa multe intervenţii de urgenţă - de punere în siguranţă a unor monumente istorice cu risc de colaps - , din cele peste 50 de proiecte propuse în total în cadrul celor două sub-programe, am avut surpriza plăcută să evaluăm ca eligibile pentru finanţare un număr mare de proiecte de elaborare a documentaţiei tehnico-economice pentru restaurare. Este un semn că atenţia proprietarilor şi administratorilor de monumente istorice se orientează pe termen mai lung şi înspre proiecte ample de restaurare, care să valorifice la maximum următorul exerciţiu financiar european. Am decis, prin urmare, să alocăm o sumă mai mare acestui tip de proiecte, inclusiv redirecţionarea fondurilor pentru intervenţii de urgenţă, unde nu au fost suficiente proiecte care să întrunească condiţiile de eligibilitate. Sperăm ca toate cele 25 de cereri evaluate ca eligibile în subprogramul proiectare să valorifice finanţarea prin Timbrul Monumentelor Istorice şi să devină în umătorii 2-3 ani - alături de poiectele deja implementate în urma apelului de anul trecut - exemple de bună practică în restaurarea de calitate a monumentelor istorice", a declarat Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.

Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice fac posibile momentan doar cele patru subprograme de finanţare anunţate în decembrie 2020, şi anume: 1) subprogramul intervenţii de urgenţă (IU), 2) subprogramul pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare); 3) subprogramul acţiuni tematice Reşiţa, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente şi 4) subprogramul acţiuni tematice Timişoara, Capitală Europeană a Culturii - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente.

INP precizează în comunicatul de presă că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul subprogramelor dedicate Reşiţei, respectiv Timişoarei este de 10 mai, ora 16.00, iar rezultatele selecţiei vor fi anunţate la finalul lunii iunie.

Pot beneficia de finanţarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte şi cofinanţare în cadrul acestui apel, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României.

Valoarea minimă a cofinanţării puse la dispoziţie sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanţării solicitate. Institutul Naţional al Patrimoniului acordă aceste finanţări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 31 octombrie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.